Priče > Sudbine

KO JE BIO RATKO BOŽOVIĆ? Napustio nas je nagrađivani KNJIŽEVNIK i čuveni sociolog

Preminuo je u Beogradu u 90. godini

Izvor: K1info

23/11/2023 > 10:41

podeli vest:

KO JE BIO RATKO BOŽOVIĆ? Napustio nas je nagrađivani KNJIŽEVNIK i čuveni sociolog
Foto: ATA Images


Univerzitetski profesor i književnik Radoslav Ratko Božović preminuo je u Beogradu u 90. godini.

Božović je rođen 1934. godine u Banjaluci. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu 1959. godine. Magistrirao 1967, a doktorirao 1971. godine. Uža specijalizacija mu je bila: teorija i sociologija kulture, sociologija slobodnog vremena i sociologija umetnosti.

Bio je rukovodilac smera "Sociologija kulture i kulturna politika" na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka, gde je držao predavanja iz predmeta Teorija i sociologija kulture, Kulturna politika i Fenomeni modernog sveta. Držao je predavanja i na redovnim i na postdiplomskim studijama. 

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Filološkom fakultetu u Beogradu na smeru Sociologija jezika i književnosti poslediplomskih studija i na postdiplomskim studijama Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Predavao je i Teoriju kulture i Sociologiju masovnog komuniciranja na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Predavao je na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici Teoriju kulture i Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Pored profesorske struke, bio je jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku "Démocratie Nouvelle" i urednik edicije "Kultura i društvo" i biblioteke "Poenta". Boravio je u Parizu od 1972. do 1973. godine, a u Njujorku 1986, 1992 i 2006. godine.

Foto: ATA Images

 
Najznačajniji radovi

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga. Najznačajnija dela su mu: "Kultura slobodnog vremena", "Metarmofoze igre", "Iskušenja slobodnog vremena", "Usud igre", "Nedoumice oko kulture", "Lavirint kulture", "Pod znakom pitanja", "Kroz crveno", "Kult – ura", "Noćna mora", "Izveštaj iz ludnice", "Razbijeno ogledalo", "Leksikon kulturologije", "Tišina dokolice", "Igra ili ništa", "Paradoksi medijske slobode", "Molitve osame", "Geometrija mišljenja".

U oktobru ove godine objavio je knjigu pod naslovom "Tajne dijaloga".

Brojne nagrade

Božović je dobitnik mngobrojnih nagrada, "Đorđe Fišer" 2012. godine, za doprinos razvoju humora i satire, "Radoje Domanovic" 2016. godine za teorijski pristup satiri, “Tipar”, 2016, za životno delo za humor i satiru, "Muškarac životnog stila" 2013, "Porodica bistrih potoka" 2017. Nagrada za studiju “Paradoksi medijske slobode” časopisa Dialogos, kao najbolje delo u regionu iz teorije medija. Dobitnik je zvanja "Vitez" poziva koji dodeljuje Liga eksperata 2021. godine.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Ostavite komentar