Priče > Sudbine

Kako je LAUŠEVIĆ dobio SRPSKI PASOŠ: IVICA DAČIĆ prisetio se SUSRETA sa VELIKIM GLUMCEM u Njujorku

U emsiji "Mi danas" na K1 televiziji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisetio se kako je izgeldao susret sa Lauševićem u Konzulatu

Izvor: K1info

15/11/2023 > 18:33

podeli vest:

Kako je LAUŠEVIĆ dobio SRPSKI PASOŠ: IVICA DAČIĆ prisetio se SUSRETA sa VELIKIM GLUMCEM u Njujorku
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Glumac Žarko Laušević od 2012. godine imao je pasoš Republike Srbije, koji mu je tada u srpskom Konzulatu u Njujorku, uručio tadašnji zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Zadovoljan sam što mi je ministar Dačić uručio srpski pasoš, što je za mene malo iznenađenje. Nisam baš očekivao da će to biti učinjeno na ovaj način - rekao je tada Laušević.

 

 

U emsiji "Mi danas" na K1 televiziji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisetio se kako je izgledao taj susret sa Lauševićem u Konzulatu Srbije u Njujorku. 

- Nažalost, takva je situacija da je to danas prva vest - smrt velikog glumca. Mene je život upoznao sa Žarkom, zato što sam bio ministar unutrašnjih poslova, koje se bavi pitanjem državljanstva. Grupa glumaca založila se za Žarka i tražili su razgovor sa mnom. Ja Lauševića nisam poznavao lično, ali sam poznavao njegov glumački rad. On je tada već duži niz godina bio u izgnanstvu u SAD i imao je nerešeno pitanje državljanstva. Odnosno, postojala je mogućnost da ukoliko se ne reše papiri, on je mogao ponovo da bude uhapšen i da ga izruče Crnoj Gori. Imajući to u vidu, počela je procedura. Ja čim sam dobio njegovu saglasnost krenuli smo to da radimo. Iskoristio sam priliku da ga upoznam u Njujorku gde je živeo. Nije verovao da ću da mu donesem pasoš i da ćemo to tako brzo da završimo - ispričao je Dačić u emisji "Mi danas" na K1 televiziji. 

Prema njegovim rečima Laušević je došao u konzulat sa ženom Anitom.

- Nikad neću zaboraviti koliko je on u tom momentu bio opterećen svojom bezbednošču i šta će biti sa njegovom porodicom.  Zagrlio me je od sreće i to nas je povezalo. Kasnije je počeo da stiče sigurnost i da dolazi u Srbiju. Bili smo u kontaktu.  U februaru sam ga video poslednji put. On i Anita su me zvali, ja sam otišao kod njih u stan i on mi je saopštio da je bolestan. Ali on nije delovao tragično, rekao je da će da radi i dalje, nije hteo da prima hemioterapije, jer je želeo da bude aktivan - ispričao je Dačić, i dodao:

- Mislim da je bio jedan veliki naš intelektualac, a ne samo glumac. On je imao razumevanja o svemu: o politici, o zdravlju, o geopolitici, bio je pisac... Njegova smrt je veliki gubitak i tragedija za celo naše društvo.  On je jedan od ljudi koji je izazivao velike simpatije glumišta. Sve njegove kolege su bile uz njega i svi su se angažovali da mu reše pitanje pasoša. Nažalost, naše glumište je ostalo bez velikih ljudi. 

Foto: Instagram Printscreen/micicmarijana

 

O poslednjem susretu sa Lauševićem, Dačić je rekao da je mislio da ga zove u vezi sa nekim problemom ili podrškom koji se tiču posla, ali ga je, kako je naveo, Laušević zvao kako bi ga zamolio za pomoć da u okviru zdravstvenog sistema koristi imuno terapiju a ne hemioterapiju. 

- Poslednja poruka je bila - hvala ti na svemu što činiš za mene. A ja imam utisak da nisam učinio dovoljno jer je on umro. Mnogo mi je žao i prosto ne mogu da prihvatim. Danas kad sam čuo, ja sam rekao - ma nemoguće, iako znam u koliko je teškom stanju bio i čekala se ta vest - rekao je Dačić. 

Ministar je rekao da će država učiniti sve da Laušević bude ispraćen dostojanstveno, ali da će se njegova poslednja želja ispoštovati. 

- Država će ukazati najviše moguće poštovanje prema Žarku, ali je pitanje njegove poslednje želje i ona će biti ispoštovana - rekao je Dačić. 
 

 

Ostavite komentar