Priče > Sudbine

AKO UMREM MLAD, POSADI MI NA GROB SAMO RUZMARIN: Cela sala JECA! Stihovi ove pesme POKOSILI SVE

Glumci su za svog velikog prijatelja i kolegu nosili bele i crvene ruže. Mnogi smatraju da je to zbog njegovog filma ''Oficir sa ružom''

Izvor: K1info/blic.rs

20/11/2023 > 13:38

podeli vest:

AKO UMREM MLAD, POSADI MI NA GROB SAMO RUZMARIN: Cela sala JECA! Stihovi ove pesme POKOSILI SVE
Foto: K1info/Freepik.com/ATA Images


Porodica, kolege i prijatelji okupili su se danas, kako bi mu odali poslednju počast.

Među prvima na sahranu stigli su: Marija Vicković, Radoš Bajić, Andrija Milošević, Nedeljko Bajić.

Na Novom groblju su se pojavili Predrag Bjelac, Nebojša Dugalić, Srna Lango, Dubravko Jovanović, Irfan Mensur, Dragan Petrović Pele, Predrag Miki Manojlović, Andrija Milošević, Vesna Trivalić, koja je došla  na groblje uplakana dok ju je pridržavao suprug...

Glumci su za svog velikog prijatelja i kolegu nosili bele i crvene ruže. Mnogi smatraju da je to zbog njegovog filma ''Oficir sa ružom'' u kom je Petar kog tumači Laušević uvek nosio dve ruže, po jednu za svoje voljene žene Ljiljanu i Matildu.

Kovčeg sa telom Žarka Lauševića je u kapeli, gde mu svi koji prisustvuju kremaciji ostavljaju bele i crvene ruže. Nakon što su prijatelji i kolege porodici izjavili saučešće, u kapeli je devojka zapevala pesmu "Slovenka" Đorđa Balaševića.

"Ako umrem mlad
Posadi mi na grobu samo ružmarin
Ne dozvoli tad
Da naprave od toga tužni treći čin
Nek mi ne drže govore
Nek drugom pletu lovore".

Prisutni u kapeli grcaju u suzama dok se čuju pesme, među kojima je i "Zlatni dan".

Žarko Laušević ispraćen je na kremaciju uz jecaje i suze.

Nakon govora Nebojše Dugalića supruga Anita se trudila da ostane pribrana, a onda je počela pesma "Sve što želim u ovom trenutku". Svi u kapeli su plakali:

- Dragi naš Žare, treba reći nešto sa znanjem da će nešto ostati od govora. Zašto je Njegoš baš tebe izabrao za taj kamen... Primi naš zagrljaj makar i nemoćan. Tolikima od nas koji smo u mladosti očarani gledali u tvoj dar. Bio si razlog što smo krenuli put glume. Svet koji si nam donosio zaposeo bi ceo raspoloživ prostor kao da si bio predodređen da se sve drame dogode u tebi. Tvoja krhkost je bila snaga kojom si sve nosio. Ona nas je razoružala i lečila. I kada bi reditelj uzviknuo "Kupljeno", svi bi se osećali zakinuti za još jednu tvoju kreaciju i bravuru. A kolikim si samo sudbinama pozajmio svoju kožu i dao im priliku da se rode.

Foto: Časlav Vukojičić

 

Renesansan i svestran glumeći i pišući, a ne znam u čemu si bio bolji. Slutim kolilo je bilo bolno izdržati preboleti toliku srazmeru. Ipak si uvek brinuo da nekome ne zauzmeš mesto. Umetnik u davanju puta drugome, takva je bila tvoja otmenost prema nama. Stalno si izgledao kao neko ko oseća da nije dovoljmo dao i da je još dužan. U svakom trenutku uranjao si strasno i glasno, kao dečak koji ne zna šta bi pre od svog obilja podelio.

Ma kako da si izgledao tiho, uvek si izgledao kao neko ko misli da u svojoj diskretnosti može biti još nenametljiviji i tiši. Znao si da je svetljenje i sijanje drugome ono jedino što je čoveku neoduzimljivo i zato ćemo svećo naša čuvati trag tvoje buktinje i sećati se onoga što si nam osvetlio.

Foto: Časlav Vukojičić

 

Zadivljujućom snagom nosio si svoj hod, nadnesen nad ambis, a neprestano tražeći ono čime ćeš nas obgrliti. Molimo se zato da ti se u knjizi zemaljske veresije svaki dug namiri i prosti i da put tvoj u okviru staništa nebeski, odakle pobeže svaka muka, bude radostan i blag. Hvala ti beskrajno na svemu, Žare naš dragi - reči su potresnog govora Nebojše Dugalića.

Glumac Predrag Miki Manojlović je grcao u suzama dok se opraštao od kolege. U suzama je napustio kapelu.

Hor u kapeli peva pesmu Frenka Sinatre "My Way", a potom se čula i pesma "Jeleni umiru sami" grupe "Poslednja igra leptira".

Podsetimo, Žarko Laušević preminuo je 15. novembra nakon teške i kraće bolesti. Imao je 63 godine.

Žarko Laušević rođen je 19. januara 1960. u Cetinju. Bio je srpski i crnogorski filmski i televizijski glumac. Dobitnik je velikog broja nagrada i važio je za jednog od najtalentovanijih glumaca svoje generacije.

Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1982. do 1994. godine.

Ostavite komentar