Priče > Sudbine

Imao je DUŠU koja je retka, nosio je u sebi SETU: Branislav Lečić za K1 o tome ko je, zapravo, bio ŽARKO LAUŠEVIĆ

I kad god vam kažu da nije dobro, vi kažete "Al to je Žarko, probudiće se", rekla je njegova prijateljica, novinarka Radmila Stanković

Izvor: K1info

16/11/2023 > 10:43

podeli vest:

Imao je DUŠU koja je retka, nosio je u sebi SETU: Branislav Lečić za K1 o tome ko je, zapravo, bio ŽARKO LAUŠEVIĆ
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Žarko Laušević, jedan od najpriznatijih glumaca u Srbiji, preminuo je juče nakon kraće i teške bolesti.

Glumio je u nebrojno puno filmova i serija: "Nož", "Boj na Kosovu", "Sivi dom", "Bolje od bekstva", "Oficir sa ružom", "Šmeker", "Braća po materi", "Original falsifikata", "Crni bombarder"... 

Nesreća koja mu je obeležila život se dogodila 31. jula 1993. godine u Podgorici, kada je glumac učestvovao u ubistvu dvojice mladića. Podsetimo, Žarko Laušević i njegov brat Branimir su učestvovali u tuči u blizini podgoričkog lokala "Epl", tokom koje je Žarko iz svog pištolja CZ-99 ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića. Na suđenju je osuđen na 13 godina zbog dvostrukog ubistva.

O njegovom životu danas su u emisiji "Uranak" na K1 televiziji govorili njegovi prijatelji.

Glumac Branislav Lečić rekao je da je duboko potresen zbog Žarkove smrti.

- Znamo se sa Akademije. Dolazio sam na ispite i posmatrao mladog glumca koji je napredovao krupnim koracima napred. Bio je šarmantan, lep, zanimljiv i vrlo, vrlo talentovan. Jako smo se sprijatelji na snimanju Sivog doma.Ta nesreća koja se desila potpuno je izmenila njegov život. Imao je dušu koja je retka. Svakome kome Žarko bude nedostajao nek pročita njegove knjige. Imao je utisak da treba slaviti život, bio je inspirativan i neko u koga možete imate poverenje. Nosio je u sebi setu, imao je neke tuge, i kao mlad na Akademiji. Ali kad se sve desilo, ta seta je dobila poetsku dimenziju i zato je počeo da piše. Uloga u filmu "Heroji Halijarda" je kruna, zaokružio je stvari, glumački je uspeo da dosegne visine - rekao je on.

Na pitanje da li je bio srećan čovek i da li je ostvario svoje želje, Lečić kaže:

- Mislim da je ostvario svoju želju. Sa pravom i razlogom bio je pažen i mažen, obožavan kao glumac. Aplauz koji je dobio na premjeri filma "Heroji Halijarda" je bio zaista preko mere, ako može tako da se kaže. Videlo se da ga pozdravljaju saosećajući sa njegovom sudbinom . To je njegova veličina. Mirno je otišao, zaokružena je priča - rekao je Lečić.

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

 

O Žarku je govorila i Radmila Stanković, novinarka i njegova prijateljica. 

Veliki umetnici, kažu, ne umiru, jel za vaš umro Žarko, pitala je Jovana Joksimović

- Kad znate koliko mu je bilo teško poslednjih meseci onda se čudu nadate. I kad god vam kažu da nije dobro, vi kažete "Al to je Žarko, probudiće se". Ja mislim da je takav Žarko tu. Znate koliko je napora njemu bilo potrebno da se pojavi na premijeri filma "heroji Halijarda". Sa jedne strane vi ste srećni što je toliko mogao, a sa druge se bojite da to nije poslednje. Za sve nas on ostaje onaj Žarko koga voli publika i onaj Žarko koga smo znali malo bliže i sa kojim smo delili muku od  te 1993. i iskupljenje sa kojim je živeo - rekla je Radmila Stanković.

Reditelj Miroslav Lekić prisetio se kako je čuo za smrt svoj velikog prijatelja.

- Naš zajednički prijatelj mi je javio, to je bilo nešto što je nažalost bilo očekivano. Postoji razlika između racionalnog i Žarka. Racionalno razmišljate to je kraj, pa pomislite na njega i pomislite da će i ovu borbu dobiti. Bio sam spreman i strašno nespreman. Nije pitanje da li ću se pomiriti sa njegovom smrću. Ja sa Žarkom nastavljam da živim neke naše snove, ja Žarka srećem u montaži, ulici... - rekao je on.

Lekić se prisetio i koliko je bio zapanjen da, uprkos dugom odsustvu, ljudi u Srbiji ga nikad nisu zaboravili.

- Ostao nam je veliki san u kome zajedno sanjamo. Ostaje mi mnogo toga od njega, bio sam njegov saučesnik od početka. To prijateljstvo je neprekidno, ničim poremećeno, bilo ej perioda kada nismo mogli intenzivno da se družimo, ali za svo to vreme nisam imao utisak Žarkovog odsustva. razgovarali o povratku u Srbiju, scenario mu se jakoo dopao došao i odradio.  Smrdljiva bajka prvi fiilm po povratku u Srbiju, Hodamo ulicom, na svakih 10 sekundi stajemo da mu neko nešto kaže, da se slikaju... Bio sam šokiran do koje mere nije bio zaboravljen i koliko je voljen - rekao je on.

Reditelj je odgovorio na pitanje kako bira glumca za svoje projekte.

- Imate dobre glumce, ali i saradnike. On je bio i jedno i drugo. Nikad ga nisam doživljavao samo kao glumca. 1997. godine smo prvi put sarađivali. Uskočio je u tu ulogu, nije bio moj prvi izbor, i od tada se nismo više rastali. Upravo zbog toga što je to bilo više od glume. On donese sve ono što od njega očekujete, ali i jos nešto više. Potpuno se predavao, nikada nije igrao "na leru". I kada je igrao sa kolegom, a nije bio u kadru, igrao je punim intentziotetom. Zato su ga kolege i volele - rekao je Lekić.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar