Priče > Sudbine

PREMINUO gitarista Berni Marsden, nekadašnji član benda WHITESNAKE i koautor poznatih hitova

Berni se pridružio grupi krajem 1977. godine, tada poznatoj kao David Coverdale's Whitesnake

Izvor: K1info

26/08/2023 > 09:25

podeli vest:

PREMINUO gitarista Berni Marsden, nekadašnji član benda WHITESNAKE i koautor poznatih hitova
Foto: Instagram/berniemarsden


Berni Marsden, britanski gitarista koji je bio član sastava Whitesnake kasnih 70-ih i ranih 80-ih godina, i koji je koautor hitova "Here I Go Again" i "Fool For Your Loving", preminuo je u četvrtak u 72. godini.

Frontmen benda Whitesnake, Dejvid Koverdejl, objavio je vest na društvenim mrežama, rekavši da je njegov bivši kolega "iskreno duhovit, nadaren čovek, kojeg mi je bila čast da poznajem i da sa njim delim binu". Koverdejl nije podelio nikakve druge detalje.

Rođen 7. maja 1951. u Birmingemu, Marsden je svirao sa raznim lokalnim bendovima pre nego što se povezao sa grupom UFO pre dolaska gitariste Majkla Šenkera. Nije se dugo zadržao u bendu - išao je sa njima na kratku turneju i snimio nekoliko neobjavljenih demo snimaka koje je producirao Dejv Edmunds 1972.

- Bio sam naivan i neiskusan, mislio sam da će pridruživanje profesionalnom bendu i preseljenje u London biti kao obrada EP-a Bitlsa, i da će svi skakati i biti srećni. Ispostavilo se da uopšte nije bilo tako - rekao je u intervjuu za BraveWords 2020.

Marsden je nastavio da svira i snima sa bendovima, uključujući Cozy Powell's Hammer. Tokom snimanja sa Paice Ashton Lord upoznao je Dejvida Koverdejla.

- Bio mi je kao surogat brat - rekao je Marsden za BraveWords.

- Obojica smo bili jedinci, rođeni smo iste godine i, iako smo odrasli na udaljenosti od dve stotine milja, otkrili smo da imamo iste uticaje.

Berni se pridružio grupi krajem 1977. godine, tada poznatoj kao David Coverdale's Whitesnake, pre nego što je svirao na albumu "Snakebite" iz 1978. Ova ploča nije uspela da se nađe na top listama u Velikoj Britaniji ili Sjedinjenim Državama, ali je sledeća "Lovehunter" stigla do 50. mesta u Velikoj Britaniji naredne godine.

Ostao je sa bendom i svirao na njihovom sledećem živom izdanju i još dva studijska albuma, "Come an' Get It" (1981) i "Saints & Sinners" (1982). Na drugom su se našle dve pesme koje će se pojaviti na Whitesnakeovom istoimenom albumu iz 1987: "Here I Go Again" i "Crying in the Rain". Marsden je bio koautor prve, koja će postati singl broj 1 u SAD i Top 10 u Velikoj Britaniji - sa nezaboravnim spotom u kojem glume Koverdejl i njegova tadašnja devojka Tauni Kitn.

Njegova autobiografija "Where's My Guitar" pojavila se 2017.

Iza Marsdena su ostale supruga i dve ćerke.

Ostavite komentar