Priče > Sudbine

Preminuo GITARISTA Robi Robertson, nekadašnji ćlan benda The Band

The Band je bio uticajan sastav kasnih 1960-ih, a reditelj Martin Skorseze snimio je film "The Last Waltz" o njihovom oproštajnom koncertu

Izvor: K1info

10/08/2023 > 10:42

podeli vest:

Preminuo GITARISTA Robi Robertson, nekadašnji ćlan benda The Band
Foto: Tanjug/Chris Pizzello/Invision/AP, File


Robi Robertson, gitarista i kompozitor legendarne kanadsko-američke rock grupe The Band, preminuo je u 81. godini, javlja BBC.

U saopštenju njegovog menadžera navodi se da je preminuo u sredu okružen porodicom posle duge bolesti.

The Band je bio uticajan sastav kasnih 1960-ih, a reditelj Martin Skorseze snimio je film "The Last Waltz" o njihovom oproštajnom koncertu.

Robertson je napisao neke od njihovih najpoznatijih pesama, uključujući "The Weight" i "The Night They Drove Old Dixie Down".

Robertson je rođen u Torontu 1943. godine, a dom je napustio sa 16 godina kako bi se posvetio muzičkoj karijeri.

The Band je takođe poznat kao prateći bend Boba Dilana pre uspeha njihovog albuma "Music From Big Pink" iz 1968.

Zajedno sa klavijaturistom Gartom Hadsonom, Robertson je bio jedan od dva preživela člana klasične postave grupe.

Robertson je sarađivao sa Skorsezeom na nekim od najpoznatijih režiserovih filmova, uključujući "Raging Bull" (1980) i "The Irishman" (2019), kao i na najnovijem "Killers of the Flower Moon".

Odajući počast, Skorseze je Robertsona nazvao "divom" i "konstantom u mom životu i radu".

"Mnogo pre nego što smo se upoznali, njegova muzika igrala je centralnu ulogu u mom životu - meni i milionima i milionima drugih ljudi širom sveta", naveo je Skorseze. "Njegov uticaj na umetnost je dubok i trajan."

Ron Vud, gitarista sastava The Rolling Stones, oglasio na Twitteru povodom smrti kolege: "Tako tužna vest o Robiju Robertsonu - bio je divan čovek, veliki prijatelj i jako će nedostajati."

Stiven van Zant, član E Street benda Brusa Springstina, rekao je da je Robertson bio "dobar prijatelj" i "brilijantan ali potcenjen gitarista".

Kanadski kantautor Brajan Adams objavio je Robertsonovu fotografiju i napisao: "Hvala na neverovatnoj muzici i sjajnom druženju."

Ostavite komentar