Priče > Sudbine

Bila je NAJLEPŠA devojka na svetu, a njena smrt i danas je MISTERIJA - šta se zaista desilo u sobi GLUMAČKOG PARA?

Da li je smrt najlepše glumice crno-belog filma bila slučajna i šta se zaista desilo u njenoj sobi 1920. godine u Parizu

Autor: Istorijski zabavnik

10/09/2022 > 21:29

podeli vest:

Bila je NAJLEPŠA devojka na svetu, a njena smrt i danas je MISTERIJA - šta se zaista desilo u sobi GLUMAČKOG PARA?
Foto: wikipedia.org


Oliv Tomas je rođena kao Oliv Elin Dafi 20. oktobra 1894. u Pensilvaniji. Školovala se u Pitsburgu. Sa samo 15 godina napustila je školu da bi se zaposlila. Kao i svaka devojka maštala je o tome da postane slavna glumica.

Sa 17 godina pobegla je u Njujork i udala se za Bernarda Kruga Tomsona, koji je radio kao službenik na železničkoj stanici. Brak je bio ugovoren, a Oliv veoma nesrećna. Posle pobede na takmičenju lepote Hauarda Čendlera Kristija, postala je traženi model za fotografe i slikare. Pozirala je poznatim umetnicima kao što su Alberto Vargas i Vilijam Haskel Kofin, a ilustrator Harison Fišer ju je prozvao "najlepša devojka na svetu”.

Konačno, 1915. godine, Oliv Tomas se razvela od svog prvog muža, ali je zadržala njegovo prezime.

Njena energija, lepota i talenat su očarali ljude tog vremena i postala je zvezda Brodveja. Prvu ulogu na filmu dobija 1916. godine posle čega je potpisala ugovor sa režiserom Tomasom Insom i Triangl Film korporacijom. Tako je postala ono o čemu je oduvek sanjala, slavna glumica.

Na sreću ili nesreću, Oliv je upoznala glumca Džeka Pikforda, brata jedne od najpoznatijih filmskih zvezda nemih filmova Meri Pikford, za koga se udala u septembru 1917. godine. Zvali su ih idealnim parom, ali i parom koji voli divlje zabave.

Snimanja i velike glumačke obaveze sprečio je Oliv i Džeka da odu na medeni mesec, te su odlučili da 1920. godine nadoknade bračno putovanje. Otišli su u Pariz gde su uživali u lokalnim pabovima i zabavama.

Foto: wikipedia.org

 

Po povratku iz njihovog omiljenog paba, u ranim jutarnjim časovima 5. septembra Oliv je u kupatilu greškom popila rastvor alkohola koji je sadržao dvanaest grama živinog bihlorida, namenjenog samo za spoljno lečenje. Pored napora lekara u američkoj bolnici u Parizu, glumica je preminula 10. septembra 1920. godine. Imala je samo 25. godina.

Šta se tačno desilo tog jutra u sobi glumačkog para ostala je misterija. Štampa je pomahnitala od pretpostavki  napominjući da je Oliv neposredno pre puta napravila testament ostavivši Džeku sav svoj novac, a širile su se glasine i o orgijama, zavisnosti od droga i veneričnim bolestima.

Francuska policija je bila posebno zainteresovana za bivšeg kapetana američke vojske po imenu Spalding, koji je bio u zatvoru zbog prodaje kokaina, pošto je među njegovim kontaktima pronašla ime Oliv Tomas. Policija nikad nije ustanovila odakle bočica sa živom u glumičinom kupatilu. Vlasti su na kraju smrt proglasile “slučajnim trovanjem” i slučaj je zatvoren.

Foto: wikipedia.org

 

U intervjuima, Džek medijima nije otkrio o kom rastvoru je tačno reč, jer je u pitanju bio savremeni lek za sifilis, pa je postojao strah da bi to moglo narušiti njegovu sliku “dobrog momka” u javnosti.

Džek se u oktobru 1920. vratio u SAD sa posmrtnim ostacima svoje supruge. Njena smrt proganjala ga je do kraja života, imao je problema sa zakonom zbog nesavesne vožnje, zloupotrebe narkotika i kontinuirane borbe sa alkoholizmom. Paralelno sa tim i karijera mu se ugasila. Ženio se još dva puta, ali mu nijedan brak nije uspeo.

Zbog nervnog sloma koji je doživeo, Džek Pikford je 3. januara 1933. primljen u istu bolnicu u kojoj je Oliv Tomas umrla. Preminuo je istog dana kada je smešten na lečenje.

Ostavite komentar