Priče > Sudbine

Preminuo Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" u Solunu

Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena

Izvor: K1info/Tanjug

02/07/2023 > 18:20

podeli vest:

Preminuo Đorđe Mihailović, čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" u Solunu
Foto: Printscreen/Youtube/Председник Р. Србије


Čuvar srpskog groblja "Zejtinlik" u Solunu Đorđe Mihailović preminuo je danas u 96. godini, saopštio je danas srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Još jedna tužna vest danas - u 17.30 časova, u 96. godini umro je čika Đorđe Mihailović, čuvar "Zejtinlika", srpskog groblja u Solunu - naveo je Dačić na Instagramu.

Mihailović je bio treća generacija čuvara srpske istorije i grobova srpskih junaka, dodao je Dačić.

- Životna želja mu je bila da dobije srpski pasoš i ta želja mu je ispunjena. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima. Neka mu je večna slava! - poručio je Dačić.

Ko je bio Čika Đorđe?

Đorđe Mihailović, čuveni deda Đole, rođen je 1. maja 1928. godine u Solunu. Više od pola veka dočekivao je i ispraćao potomke stradalih srpskih ratnika u srpskih ratnika na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.

Posle oca Đura i dede Sava, čika Đorđe je treća generacija Mihailovića čuvara groblja.

Foto: Printscreen youtube

 

Đorđe Mihailović odlikovan je Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena, a pesnik Raša Perić posvetio mu je pesmu "Maršira svu noć".

Dobro je poznat svima koji su posetili mesto na kojem počivaju posmrtni ostaci oko 8.000 heroja Velikog rata, stradalih tokom bitaka na Solunskom frontu, u redovima srpske vojske.

Na dužnosti je bio od 1960. godine, kada je, kako je govorio, Solun imao svega 160.000 ljudi, dok danas broji 1,5 miliona.

Ostavite komentar