Priče > Sudbine

Ova ŽENA je pobedila RAK, ali ona NEMA TEŠKU PRIČU: Sve je uradila NA VREME i sada šalje važnu PORUKU

U Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a rak odnese više od 20.000 života

Autor: Mina Duduković

04/02/2023 > 10:19

podeli vest:

Ova ŽENA je pobedila RAK, ali ona NEMA TEŠKU PRIČU: Sve je uradila NA VREME i sada šalje važnu PORUKU
Foto: Shutterstock


Dragana Krudulj (52) iz Pančeva pobedila je karcinom dojke, ali uzdignute glave kaže da nema tešku priču, jer je slušala lekare, a samo zbog svoje odgovornosti na vreme je otkrila da boluje od karcinoma.

Iako niko ne voli da priča o bolestima i ta tema je u Srbiji uglavnom tabu, ova hrabra žena deli svoju priču. Priča gde god treba, na sav glas, bez straha i stida. Kaže, možda nekome pomogne...

Ovoj hrabroj ženi bolest je otkrivena u martu 2018. godine kada je pod prstima osetila kvržicu veličine graška.

- Na pregled dojki redovno sam išla na svakih šest meseci. Radila sam mamografiju i ultrazvučne preglede. Pošto sam već imala neke ciste, lekari su mi savetovali da redovno radim kontrole i ja sam ih poslušala. Samo jednom sam zakasnila i nisam ispoštovala svoj kalendar pregleda i baš te godine me je zabolela dojka. Osim toga osetila sam neobičan umor i imala sam osećaj da sam bolesna i slaba. Sve vreme me je nešto "lomilo", kao da imam grip. Instiktivno sam ispipala svoje dojke i osetila kvržicu. Odmah sam znala da nešto nije uredu i naravno, odmah otišla na pregled! - počinje Dragana za K1info svoju priču.

Foto: K1info

Dragana Krudulj

Ona dodaje da su joj lekari dali uput za pregled kod onkologa gde je ustanovljeno da ima promene u dojci, ali su joj rekli da ne treba da brine, jer se danas rade uspešne operacije i da postoji mogućnost da je tumor benigni.

- Operacija mi je zakazana za dva meseca, a priznajem da nisam bila uplašena, jer sam duboko u sebi verovala da će sve biti uredu. Imala sam taj pozitivan stav i razmišljala sam na način "šta je tu je", moram biti hrabra. Nekoliko dana pre odlaska u bolnicu, tok 10. maja 2018. godine, sredilda sam celu kuću i svakog dana gledala da skrenem crne misli - dodaje Dragana, koja je operisana u Opštoj bolnici u Pančevu, a nalaz je poslat za Beograd kako bi se utvrdilo da li je u pitanju dobroćudni ili zloćudni tumor.

U Institutu za klinički centar Beograd nalazi su pokazali da je rak maligni, pa su Dragani u prvi mah predložili da u Pančevu uradi i operaciju žlezda.

- Tražila sam više mišljenja lekara i donela odluku da, ipak, lečenje nastavim u Beogradu. Prvo mi je urađena mamografija za otkrivanje bolesti dojke i tada je utvrđeno da imam još jedan tumor u dojci  koji se "sakrio". Ponovo su me operisali u avgustu, a lečenje sam nastavila zračenjem. Nikada neću zaboraviti taj period. Imala sam ogromnu podršku svoje porodice i odlučan stav da ću pobediti. Suprug me je svakog radnog dana, ceo novembar i decembar, vozio iz Pančeva u Beograd da primim terapiju. Sve vreme sam bila jaka i verovala da će sve to proći i o tome smo najviše razgovarali - priča Dragana.

Foto: Shutterstock

 

I prošlo je... Dragana danas priča svoju priču kako bi ohrabrila sve one koji vode tešku bitku sa smrtonosnom bolesti. Uspela je da pobedi opaki karcinom i nastavi svoj život. Kaže, svesna da je ima i onih koji nemaju podršku porodice, ali da zato u okviru bolnice postoji  savetovalište, koje je takođe od velike pomoći, jer se doktori trude da vas upoznaju sa situacijom kroz brošure i razgovore:

- Savetovala bih svim ženama da idu redovno na preglede. To je jedini način na koji mogu da pobede. Niko ne razmišlja o bolestima unapred i sama sam sasvim slučajno, samopregledom otkrila bolest. Imam i sreće, jer imam veliku podršku svojih bližnjih. Na kraju, moja majka je izgubila bitku sa karcinomom, ali se borila do poslednjeg dana. A to je, verujte, najvažnije. 

Širom sveta obeležava se Dan borbe protiv raka. U Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a rak odnese više od 20.000 života. Statistika je upozoravajuća - na 18. smo mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od malignih bolesti, a na drugom mestu po smrtnosti. Po broju umrlih od raka pluća smo na prvom mestu u Evropi. U samom vrhu smo i po broju umrlih od raka dojke ili raka grlića materice, bolesti koje mogu i da se spreče, ako se na vreme otkriju i leče.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar