Priče > Sudbine

PELE se od reprezentacije OPROSTIO posle meča sa JUGOSLAVIJOM, za BRAZIL dao 77 GOLOVA

Legendarni fudbaler "karioke" je predvodio do tri titule prvaka sveta - 1958, 1962. i 1970. godine

Izvor: K1info/blic.rs

29/12/2022 > 20:38

podeli vest:

PELE se od reprezentacije  OPROSTIO posle meča sa JUGOSLAVIJOM, za BRAZIL dao 77 GOLOVA
Foto: Tanjug/AP


Legendarni brazilski fudbaler Pele preminuo je u 83. godini, nakon duge i teške bolesti.

Najbolji ili jedan od najboljih u istoriji fudbala bio je u lošem stanju poslednjih dvadesetak dana, nakon što mu je u septembru 2021. godine uklonjen tumor debelog creva.

Brazilski napadač je napravio revoluciju u fudbalu svojim stilom igre i neograničenim postizanjem golova u skoro 22 godine karijere, stvarajući nasleđe kao jedan od najtalentovanijih igrača koji su ikada krasili teren i donoseći stil koji niko ranije nije video.

Pele je debitovao za Santos 1956. godine, što je bio početak njegove karijere.

On je predvodio reprezentaciju Brazila do tri titule prvaka sveta - 1958, 1962. i 1970. godine. Za Brazil je odigrao 92 utakmice i postigao 77 golova.

Foto: Tanjug/AP

Pele posle osvajanja SP 1970. godine u Meksiku

U klupskoj konkurenciji nastupao je za Santos, od 1956. do 1974. godine, a karijeru je završio u SAD, u njujorškom Kosmosu.

Sa velikanom iz Sao Paola osvojio je šest titula prvaka Brazila, dve Kopa Libertadores i dva Interkontinentala kupa. Sa timom iz Njujorka osvojio je jedan trofej šampiona NASL lige.

Privilegiju da poslednji put gledaju Pelea u dresu Brazila i protiv njega igraju, imali su reprezentativci Jugoslavije.

Foto: Tanjug/AP

Pele na Kanskom festivalu 1983. godine

Tog 18. jula 1971. godine na brazilskoj Marakani Pele je pred 160.000 navijača po poslednji put zaplesao sa loptom u žutom dresu Karioka, protiv tima kojeg su tih godina nazivali “evropski Brazil“. Najbolji fudbaler svih vremena je protivnika za ovaj meč izabrao sam, što dovoljno govori koliko je Jugoslovenski fudbal bio cenjen u ono doba.

Duel između aktuelnog svetskog šampiona i aktuelnog evropskog vicešampiona završen je rezultatom 2:2, a strelci za Plave bili su Dragan Džajić u 35. minutu, odnosno Jurica Jerković u 70. minutu. Između dva naša gola Brazilci su takođe pogađali dva puta.

Tako je Pele na kraju ostao bez pobede u svom poslednjem nastupu, a u momentu kada je na terenu mesto ustupao Klaudiomiru legendarna „Marakana“ je ustala na noge i stojećim ovacijama pozdravila čoveka koji je naciji podario tri titule prvaka sveta.

Ostavite komentar