Priče > Sudbine

Muž ROBIJA na KOSOVU, jer je SRBIN, nema ni DOKAZA, ni SVEDOKA za bilo kakav zločin: Gorka sudbina porodice Đokić

Kako vreme prolazi, Srbe koji su uhapšeni ranijih godina, a ima ih, verujte retko ko pominje u govorima, a ni na mitinzima...

Autor: Mina Duduković

27/12/2022 > 20:30

podeli vest:

Muž ROBIJA na KOSOVU, jer je SRBIN, nema ni DOKAZA, ni SVEDOKA za bilo kakav zločin: Gorka sudbina porodice Đokić
Foto: Privatna arhiva


Neosnovano i protivpravno hapšenje Srba na Kosovu i Metohiji samo soli ranu Olivere, supruge Zorana Đokića (51) iz Peći, kojem je Vrhovni sud Kosova potvrdio presudu prvostepenog suda od 12 godina robije zbog nedokazanog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ona kaže da ne postoji nijedan dokaz da je njen muž kriv, ali da on godinama robija. Uhapšen je 2. februara 2019. godine, na administrativnom prelazu Jarinje, a optužnica protiv njega podignuta je šest meseci kasnije.

- Zoran je autobusom sa sinom, koji je tada imao 12 godina, krenuo da obiđe porodicu u Severnoj Mitrovici. Policija je zaustavila vozilo na administrativnom prelazu Jarinje i od rutinske kontrole, koja je u prvi mah najavljena, došlo je do Zoranovog hapšenja, a moj sin je nastavio sam put. Od tada kreće naša agonija i živimo sa gorčinom i bolom, jer ne možemo ništa da učinimo - priča Olivera za K1info.rs. 

Ona dodaje da su Zoran i ona godinama živeli u Beogradu, ali da je njen suprug sa sinovima od šesnaest i dvanaest godina, u više navrata boravio u Peći, gde su ranije živeli.

Mi smo sa dvoje dece živeli na Kosovu do 2014. godine. Zoran je radio u mnogim nevladinim organizacijama, Vladi Kosova, administrativnoj Kancelariji Severna Mitrovica koja je pripadala Ministarstvu lokalne samouprave, sve to punih 15 godina posle završetka rata. Radio je kao prevodilac pošto govori i engleski i albanski jezik. Kako je onda moguće da je počinio ratni zločin - pita se Olivera. 

Foto: Privatna arhiva

Zoran sa sinovima Matijom i Dušanom

Ona objašnjava da njen suprug nije imao pravično suđenje i da je nevin osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, koju nevin služi u pritvoru zatvora visokog rizika u Grdovcu kod Podujeva. 

- Verujemo u mogućnost zamene identiteta. Glavni svedok nekoliko puta je naveo da Zorana ne može da prepozna na fotografiji. Sud, međutim, nije želeo da razmatra tu mogućnost, iako bi time moj suprug bio oslobođen. Nažalost, on je 2021. osuđen prvostepeno na 12 godina zatvora i Apelacioni sud je potvrdio tu kaznu, zbog čega smo mi do danas u šoku - kaže revoltirano ova žena.

Ona dodaje da je, kao što se vidi i po skorim hapšenjima da je očigledno samo važno da se sudi nekom Srbinu. Da ga osude.

Podsetimo, Zorana su prvo optužili za ubistvo i proterivanje Albanaca, ali kako nisu imali svedoke za takvo nešto, naknadni svedoci tužilaštva, optužili su ga za maltretiranje i proterivanje Albanaca.

- Niko ne može ni da zamisli kako se osećam i koliko je teško sinovima da objasnim da njihov otac leži nevin u zatvoru. Mi ga posećujemo i redovno se čujemo. Hvala Bogu da je tako, jer ne bih podnela da ne znam kako je. Još verujem u pravdu, jer nada poslednja umire. Niko ne može ni da zamisli kako se osećam. Kako vreme prolazi, Srbe koji su uhapšeni ranijih godina, a ima ih, verujte retko ko pominje u govorima, a ni na mitinzima... Kao da i oni nisu uhapšeni i zatvoreni bez dokazane krivice, ni krivi ni dužni, samo zato što su Srbi - dodaje Olivera. 

 

 

Ostavite komentar