Priče > Reportaža

Rešili smo MISTERIJU NAD MISTERIJAMA: Zašto Obrenovčani JEDU NAJBOLJI PASULJ u Srbiji?

U centru Obrenovca nalazi se česma i kade za kupanje, a malo ko zna koliko je ova mineralna voda zapravo lekovita

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

05/01/2023 > 08:48

podeli vest:

Rešili smo MISTERIJU NAD MISTERIJAMA: Zašto Obrenovčani JEDU NAJBOLJI PASULJ u Srbiji?
Foto: Pixabay.com


Pre više od 120 godina čuveni srpski hemičar i stručnjak za banje Marko Lako je rekao: “Obrenovac je srećno mesto“. Zbog čega i da li je i dalje tako, pročitaćete sami.

Naime, 1899. godine varošica nadomak Beograda imala je problema sa snabdevanjem pijaće vode, pa su u centru rešili da iskopaju arteški bunar. Na 174 metara dubine izvire voda, svi su srećni, međutim, veoma kratko. Voda je smrdela na pokvarena jaja.

Posle ispitivanja, ispostavilo se da je to alkalno-sumporovita voda, bogata natrijumom i sumporom i da je veoma lekovita. Na tom mestu su 1900. godine izgrađene kupališne kade. Imućni trgovac Đuka Marković poklonio je državi zgradu i tako je nastalo obrenovačko mineralno kupatilo.

Obrenovac je od male varošice kaljavih sokaka postao prava banja koju su posećivali ne samo ljudi iz Srbije, već iz celog sveta. Preko puta kupatila, 1904. godine podignuta je i spomen česma, takođe sa mineralnom vodom koja je imala dve slavine. Danas, mineralna voda izvire samo iz jedne, a iz druge slavine teče obična česmovača.

Centar Obrenovca je bio mesto za održavanje lične higijene meštana, a oni, ne samo da su ovu vodu koristili za piće, pranje, kupanje, već i za kuvanje. Još tada su domaćice ovoga kraja bile poznate po pasulju skuvanom u banjskoj vodi.

Za šta je dobra Obrenovačka banja?

Utvrđeno je da Obrenovačka banja pomaže kod sledećih bolesti:

hronična reumatična obolenja lokomotivnog aparata, posledice oseoaktikularnog reumatizma, neuralgije, hronična ginekološka obolenja, bolesti jetre i žučnih puteva, kožne bolesti kao što su psorijaza, hronični ekcemi, rehabilitacija posle sportskih i drugih povreda…

Kako je vreme odmicalo, Srbiju su zahvatili ratovi, vlasti su se menjale, opština se razvijala. Posle ratova banja nije imala uslova da pruža bolesnima lečenje, nije imala dovoljno kapaciteta i bolničkog osoblja. I tako je čuveno obrenovačko lečilište izubilo status banje. Tome je, u mnogome, doprinela izgradnja Termoelektrane Nikola Tesla 70-tih godina.

Obrenovčani su probali 1985. godine da banji da vrate stari sjaj, pa su izbušili još jedan arteški bunar sa lekovitom vodom, na samom ulazu u grad i tako je nastala čuvena "Cevka", mesto okupljanja, banjanja i uživanja u proleću, letu i jeseni.

Velika šipka kao fudbalska stativa, a na njoj tuševi iz kojih kulja topla voda koja smrdi na jaja, okolo pusto, skoro bez ijednog drveta, ali bez nje Obrenovac ne bi bio ono što jeste. Danas je taj deo preuređen u kupališni kompleks sa bazenima sa mineralnom vodom, mestima za tuširanje i sedenje, ali je i dalje ostalo ono čuveno: "Idemo na Cevku". 

A zapravo, malo ko zna da se sunčanjem ispod "Cevke" dobija savršeni ten. Meštani već u februaru, martu, pa čim sine prvo sunce dolaze ovde. Napolju je hladno, ali je voda topla i ništa ih ne sprečava da se banjaju. Pa za jako kratko vreme dobiju prelep bronzani ten.

- Ja živim tu blizu "Cevke", ponesem bade mantil samo. Idem ujutru oko 7, 8 sati, ostanem sat vremena, 15 minuta se tuširam, 15 minuta se sunčam. Ja sam na proleće već crna i bez solarijuma, svi misle da sam išla na more - rekla je za naš portal meštanka Katarina.

Maja kaže da ona donese kući balone vode sa cevke, napuni prskalicu i kad ima vremena sedne na terasu da se sunča i prska vodom. I tako dobije savršenu boju tena.

A pasulj, njega ne smemo da zaobiđemo. Obrenovčani i dan danas kuvaju pasulj u banjskoj vodi. On ne samo da je specifičnog ukusa, već se jako brzo raskuva i od njega nema nadimanja u stomaku. 

- Čiča i ja već 40 godina kuvamo pasulj samo od banjske vode. Pošaljem ga na česmu da mi donese jedno balonče, skuvam pasulj prste da polišeš. Mi Obrenovčani jedemo najbolji pasulj u Srbiji - rekla je baba Mira iz Rvata .

- Moj muž posti svaki post, deca i ja ne. Pre par godina sam njemu kuvala pasulj na vodi, deca su sela i sve pojela, toliko je bio lep, iako nije imao ni trunku ulja ili začina u sebi. Od tad kuvam samo pasulj od banjske vode i jedemo ga svi bilo da je posan ili mrsan - rekla je Slađana iz sela Zvečka kod Obrenovca.

Svi koji žele, dobrodošli su u Obrenovac da probaju mineralnu vodu, ponesu je kući za kuvanje pasulja, okupaju se u banjskim kadama, a na proleće istuširaju na "Cevki", a ujedno i da se leče. Zaista, to je jedinstven doživljaj.

 

 

 

 

Ostavite komentar