Priče > Reportaža

KO UĐE KAJAĆE SE, ko ne uđe kajaće se: MISTERIOZNI TUNEL usred srpskog sela

Veruje se da su ga kopali Francuzi, a speleolozi su otkrili da se u rupama skupljala kišnica koja je formirala kristalno čisto jezero

Izvor: K1info/RINA

03/11/2022 > 14:30

podeli vest:

KO UĐE KAJAĆE SE, ko ne uđe kajaće se: MISTERIOZNI TUNEL usred srpskog sela
Foto: RINA/Milan Božović


Živopisno selo Ražana smešteno na pola puta između Kosjerića i DIvčibara nekada je važilo za najromantičnije, jer je upravo skoro svaka kuća imala u dvorištu fenjere koji kad bi se tokom večernjih sati upalili davali bi fenomenalan prizor. 

Ipak, među meštanima ovo selo poznato je i po jednoj misterioznoj rupi za koju niko sa sigurnošću ne zna kako je nastala i čemu služi. Istraživačkom poslu pristupio je speleolog Boris Stanojević iz Beograda.

- Znalo se da postoji na tom mestu tunel, međutim kako je dno tog tunela provaljeno, postavljalo se pitanje da li je u stvari to pećina. Doveo sam tim speologa koji su na osnovu kamenja koje sam im priložio konstatovali da to nije krečnjačka pećina, već da postoji mogućnost da je stvorena tektonskim poremećajima zemljišta. Na jednom snimku se lepo vide podgrade koje su karakteristične za speleološke objekte - rekao je Boris za RINU.

Prema priči starijih meštana, kopanje tog misterioznog tunela započeli su Francuzi koji su prolazili ovim krajem. Međutim, Drugi svetski rat je prekinuo nastavak izgradnje.

- Tako su se nekada pravili tuneli, iz dva dela. Naprave se dva otvora jedan ispod drugog, dva puta po dva ipo metra i tako kada ih sastave dobiju otvor širine pet metara. Međutim, dešava se to da je tunel ostao nezavršen i da se vremenom zapušio, zbog toga se video samo gornji nivo. Na nekoliko mesta se tavanica provalila, a zbog spoljnih kiša te rupe su se napunile vodom i stvorile jezero koje je kristalno čisto, ali je je jako nepristupačno i zbog velike visine može se sići samo uz pratnju i pomoću velikih merdevina ili užadi - kaže Boris.

 Kroz ovaj tunel može se kretati samo u dubokim gumenim čizmama i uz pomoć lasera, a na putu se nalaze i mnoge prepreke. Prema procenama speleologa koji su ovde izvršili istraživanje neobičan otvor u selu Ražana dubok skoro 800 metara.

 

 

 

Ostavite komentar