Priče > Reportaža

Prelepa JELICA očarala Turke, ali je umesto ROPSTVA izabrala SMRT: Da li je planina baš tako DOBILA IME?

Prirodne i istorijske lepote u Dragačevo privlače veliki broj turista

Izvor: K1info/RINA

14/12/2022 > 11:36

podeli vest:

Prelepa JELICA očarala Turke, ali je umesto ROPSTVA izabrala SMRT: Da li je planina baš tako DOBILA IME?
Foto: RINA


Prirodna granica između Dragačeva i Čačka je planina Jelica.

Šumovita i brdovita jedna je od najlepših u ovom kraju Srbije, međutim ono što je izdvaja od ostalih planinskih lepotica jeste legenda koja kruži o tome kako je uopšte dobila ovo, za jednu prirodnu površinu, neobično ime.

Turci su čuli da u Gruži živi prelepa devojka koja se zove Jelica. Veliki paša je iz Sarajeva odmah poslao svoje vojnike da je otmu i dovedu pred njega. Našli su je u njenom selu, oteli i poveli. Kad su prelazili preko dragačevske planine, ona je uspela da se otrgne, popne na proplanak i skoči u provaliju. U sećanje na tu lepu Gružanku, planina je dobila njeno ime - kaže jedan stari Dragačevac.

Foto: RINA

 

I dok ova legenda živi, živi i sećanje na Srpkinju koja nije htela da služi Turcima, već je sama sebi presudila. Međutim, istoričari kažu da etimoligija tog imena može da ima i druge osnove.

Miloš Timotijević, istoričar iz Čačka, kaže da su ljudi su skloni da stvari u prirodi povežu sa nekim događajima. 

- Ali nema zvaničnih podataka da je planina Jelica dobila ime upravo po toj devojci. Reč je o narodnom verovanju i legendi. Neki smatraju da je dobila ime po jelama, ali ta teorija nije tačna, jer tog drveća na njenim proplancima uopšte nema. Prema nekim istoričirama, ime je izvedeno od sveca Svetog Ilije, pod čijim imenom se nalazi nekoliko crkvi u Dragačevu - izjavio je on za RINU.

Na jednom od najvećih vrhova Jelice, nalazi se i arheološko nalazaište pod nazivom Gradina, a koje otkriva ostatake iz doba Vizantije, tadašnje grobnice i bedeme.

Prirodne, ali i istorijske lepote zato u Dragačevo privlače veliki broj turista.

 

Ostavite komentar