Priče > Reportaža

ŠTA ZAMISLI, TO NAPRAVI: Stanislav iz Bariča od KARBURATORA i MENJAČA stvara prava - UMETNIČKA DELA

Umesto da baca stare delove automobila sa svog otpada, Stanislav Jocić od njih sklapa unikatne figure

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

07/01/2023 > 19:22

podeli vest:

ŠTA ZAMISLI, TO NAPRAVI: Stanislav iz Bariča od KARBURATORA i MENJAČA stvara prava - UMETNIČKA DELA
Foto: Privatna arhiva


Pravi umetnici inspiraciju vide u svemu, pa čak i u ostacima starih automobila. Da ljudskoj kreativnsti nema kraja u to nas je uverio Stanislav Jocić iz Bariča kod Obrenovca, koji od delova starih motora i menjača pravi fenomenalne figure, koje su prava umetnička dela.

Različiti motorići, formule, traktorista i traktor, helikopteri, mačke, stona lampa, tenk, harli, čiviluci, otvarač za flaše, samo su neki su od dela koja krase dom porodice Jocić, ali i police onih koji su ih dobili na poklon ili kupili.

 

Ovaj skromni umetnik je za portal K1info.rs rekao da je pravljenje svojih dela počeo pre desetak godina, sa ciljem da ih prodaje. Međutim vezao se za njih, postala su mu previše draga da bi se mogao od njih odvojiti.

- Iako je bilo mnogo zainteresovanih za kupovinu, nisam mogao da ih prodajem. Rešio sam da ih čuvam ili eventualno poklanjam. Na primer, kada krenem kod drugara na slavu umesto poklona ponesem figuru - rekao je on.

Stanislav je po stuci automehaničar, a tim poslom se bavio skoro 25 godina. Imao je i svoj auto otpad, koji je sada zatvorio, jer se trenutno bavi drugim poslom.

- Dugo godina sam radio na auto otpadu i skupilo se dosta tih delova. Meni su bili interesantnog oblika, tako da mi je žao bilo da to bacim ili da to ode na neku reciklažu, pa sam ih čuvao godinama. I malo po malo, imao sam ideju da to iskoristim nekako i eto to se pretvorilo u te figure - rekao je on.

Da bi napravio jednu figuru potrebno mu je od nedelju, pa do mesec dana, zavisi sve od toga šta je u pitanju. Ali ih nikad nije pravio planski, sa namerom da nešto napravi, već su mu ideje dolazile u momentu.

Kako kaže, delovi su mu stajali u džaku i kada ih prospe, delo sklapa od samo od onoga što ima pred sobom. Figure su unikatne, delo su isključivo njegove mašte i kreativnosti. I nikada nije mogao da ih ponovi, da napravi dve iste, jer je to nemoguće.

- Najčešće su to delovi iz sklopova motora i menjača, to su nekako najprikladniji delovi za korišćenje u te figurice. Za izradu mi nije potrebno ništa više posebno, samo aparat za varenje, brusilica i taj osnovni bravarski alat - rekao je ovaj posebni umetnik.

Njegova dela zapravo su veoma kompleksna, ko se malo bolje zagleda može primetiti da traktorista nosi šešir, vozači harlija imaju svojih 5 prstiju, a mačka kandže na prednjim šapama, a na pojedinim figurama točkovi se okreću. 

Pored toga što su stilski, estetki i dekorativno neprikosnovena, pojedina dela imaju i praktičnu primenu. Pa tako, lampa koja je napravljena od filtera za vazduh i usisnika grane karburatora, kada se priključi na struju, može i da sija.

Čiviluci u potpunosti obavljaju svoju namenu, a pored toga su i lep ukras na zidu.

- Ima tu delova od klipnjače motora, ležajeva iz menjača, podizača ventila, ventili iz glave motora, motorići za prskalicu šoferšajbne - rekao je on.

- Mačka je napravljena od zupčanika iz menjača, a ta riđa je od bakarna žice iz bobine za struju. Tu su ventili iz glave motora, zubčanik iz diferencijala, ležajevi iz točka motora, ima svačega - rekao je Stanislav.

Pored figura, Stanislav se bavio restauracijom i pravljenjem vozila, pa je tako napravio i bagi koji se trenutno nalazi u njegovoj garaži.

- Osnova bagija je buba, a ram i sve ostalo sam pravio ja sam i vozili smo je, išli na moto skupove i dalje je u funkciji - rekao je on.

 

Uz bagi, Stanislav može da se pohvali i restauracijom starih džipova, koji su od otpada ponovo postali vozila za korišćenje.

- Radi se o Fiatu Ar 55, jedan je 65. godište, a drugi 74. Njih sam uslužno radio vlasniku koji je negde sa Rajca. Oba sam doveo u vozno stanje, zapravo u odlično stanje. Čovek se sa njima služi bukvalno svaki dan u selu. Imaju vuču 4x4 tako da su baš za te teške terene, inače ih je kupio na vojnom otpadu, bili su rashodovani od vojske i eto vraćeni su ponovo na drum - rekao je on. 

Trenutno, Stanislav ima drugih obaveza, pa figure više ne pravi, ali kako kaže, materijala ima, samo je pitanje trenutka kada će opet početi.

 

 

 

 

Ostavite komentar