Vesti > Srbija

Nesvakidašnja slika sa parkinga u Čačku - BELIM LUKOM protiv veštica, uroka ili nečeg trećeg

Umesto jelkice, sujeverni vozač na retrovizor svog automobila okačio je venac belog luka

Autor: Rina

18/09/2022 > 14:36

podeli vest:

Nesvakidašnja slika sa parkinga u Čačku - BELIM LUKOM protiv veštica, uroka ili nečeg trećeg
Foto: RINA


Postoje različita verovanja i razne amajlije koje ljudi nose sa sobom verujuću da im donose sreću i štite ih od uroka. Međutim, slika koja stiže sa jednog parkinga u Čačku ostavila je u čudu i one najsujevernije.

Po svemu sudeći, vozač sa prijepoljskim tablicama, ništa ne prepušta slučaju i duboko veruje u moć belog luka za koji se veruje da štiti od loših sila, pa je na svoj retrovizor umesto mirišljave jelkice okačio čitav venac.

- Zastali smo pored automobila da vidimo da li nam se pričinjava. Čovek koji je umesto nekog priveska za svoj automobil stavio luk. Ili mu bolje miriše ili ima velikih problema sa urocima - rekli su začuđeni građani.

- Ovakvu amajliju još uvek nisam video, prosto ne verujem da nije bilo drugog mesta, nego baš retrovizor - rekli su sugrađani, koji su sa nevericom gledali nesvakidašnji prizor.

I dok su mišljenja Čačana podeljena, oni koji ne veruju u neprijatelja poput uroka, u šali kažu da je moguće da je ovako beo i kvalitetan luk mogao kupiti samo na čačankoj zelenoj pijaci, pa je zbog svog kvaliteta zazuzeo mesto odmah uz vozača.

Po narodnom verovanju, a i u narodnoj medicini, beli luk među ostalim biljkama ima počasno mesto. Na njega ne sme nikakva nečista sila, pa se koristi i u ishrani i kao amajlija. Jedini uslov za beli luk je da se ne ljušti noktima. Od mirisa belog luka, veruje se, beže čak i zmije.

 

 

 

Ostavite komentar