Priče > Reportaža

Jedina POTOČARA u Srbiji koju "čuva" SAVA SAVANOVIĆ: U njoj VODENIČAR spava u mrklom MRAKU uz huk potoka

Gvozdenova vodenica je u funkciji i dan danas, zahvaljujući njegovom i trudu njegove porodice

Izvor: K1info/RINA

28/10/2022 > 11:47

podeli vest:

Jedina POTOČARA u Srbiji koju "čuva" SAVA SAVANOVIĆ: U njoj VODENIČAR spava u mrklom MRAKU uz huk potoka
Foto: RINA

Da li bi se usudili da prenoćite u vodenici potočari u mrklom mraku, samo uz huk vodeničkog kamena. Ne, verovatno.

Međutim, kada je u pitanju Gvozden Miković sa Mokre Gore zvani Skule po dedi, to nije slučaj. On je jedan je od retkih hrabrih Srba, koji sa slikom srpskog vampira Save Savanovića vrlo često zanoći u vodenici koja melje već duže od dva veka.

- Svi smo čitali te priče, o tome šta se sve dešavalo u tadašnjim vodenicama. Prenosile su se sa kolena na koleno i ulivale strah, ali je veliko pitanje koliko je u tim pričama dodato, a koliko oduzeto - kaže videničar Skule.

- Ja lično smatram, da je Sava Savanović srpski zaštitnik, kao što je Drakula rumunski, naš je Sava, to je simbol vodenice. On živi u vodenici, njemu je tu mesto i nikog ne dira. Vile sa njim žive, nikome ne smetaju, to je zaseban svet - kaže on.

Iako je bilo je teško održati vodenicu u životu, uz Skulov veliki trud i pomoć njegovih potomaka ona je još u funkciji. Gvozden decenijama ulaže trud kako bi opstala i kaže da se nije umorio. Nema ova potočara nikakav materijalni značaj, ali u sebi krije veliku simboliku, duh tradicije i porodične vrednosti.

- Točak i ja smo kao jedno, teško bi on mogao da se okreće da nisam ja navratio vodu i napravio pogon. Niti bi on bez mene mleo, niti bih ja bez njega jeo. Nekad sednem tu i zamislim se, kao da čujem te stare ljude koji puše lulu i krdžu piju i govore život - kaže on.

Potočare su nekada hranile na stotine gladnih usta, ali ujedno bile i mesto sastanka meštana okolnih sela i svojvrsni informacioni biro. Skule je sačuvao stari dobri običaj i usluge meljave ne naplaćuje, već svako plati onoliko koliko može i koliko misli da treba.

- Radim lagano, ne umorim se. Ovde na Mokroj Gori, okružen prirodom i domaćim životinjama je milina živeti. Ne bude me alarmi, ne utrkujem se sa vrmenom. Ustanem ujutro sa ženom, popijemo kafu, pustim ovce, konja i magare i sve što ovde radim, radim lagano, bez imalo napora, ako nešto ne ide i ne može danas, može sutra - kaže on.

Skule ne uzima ujam, nema ćar, ali berićet dolazi od ruke i tvrdi da su vodenice od iskona žila kucavica srpskog naroda, a snaga volje klade valja.

 

 

 

Ostavite komentar