Priče > Reportaža

Da li ste znali da NAJVEĆE SEKVOJE u Evropi rastu u BABUŠNICI?

U selu Stol rastu čak tri džinovske sekvoje

Izvor: K1info/Tanjug

30/10/2022 > 20:27

podeli vest:

Da li ste znali da NAJVEĆE SEKVOJE u Evropi rastu u BABUŠNICI?
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić


Najveće sekvoje u Evropi nalaze se u babušničkom selu Stol, kaže Mile Jocić, čiji je otac daleke 1978. godine doneo iz Beograda tri mladice sekvoje, koje su zasađene u ovom idiličnom planinskom selu.

- Moj pokojni otac, Jovan Jocić, jednu mladicu dao je mom stricu, jednu ujaku i jednu je zasadio u našem dvorištu. Sve su zasađene u isto vreme. U početku nismo ni znali da su to sekvoje, tek kad su šumari počeli da dolaze i da se interesuju, mi smo saznali da su to zapravo sekvoje - rekao je Mile Jocić.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Kako kaže, sekvoje su trenutno najveće u Evropi.

- Jedna je visoka 35 metara i ima prečnik od 1,6 metara. Reč je o džinovskoj sekvoji. Koliko sam mogao da nađem na internetu, trenutno su najveće u Evropi. Iste godine je posađen i jedan kedar, ali on prilično sporije raste od sekvoje, kaže Jocić i dodaje da su sekvoje svih ovih godina postale pravi zaštitni znak sela - rekao je Mile i dodao:

- Dogovorili smo se sa braćom, kada smo delili imovinu, da sekvoje niko ne dira, moraju da ostanu zaštitni znak i sela i naših kuća. Dok smo mi živi, to niko neće da dira - rekao je Jocić za Tanjug.

Idilično selo Stol nalazi se podno vrha Stol, koji je svojevrstan zaštitni znak cele babušničke kotline, nad kojom dominiraju sekvoje u ovom selu.

Decenijama unazad prava su atrakcija pa neretko turisti dolaze da uživaju u retkom prizoru američkih gigantskih sekvoja u babušničkom selu Stol.

Jocić je hroničar sela Stol, autor je monografije o selu Stol, a trenutno priprema knjigu o lužničkom govoru koji je još jedan zaštitni znak ovog dela Srbije.

Sekvoje su karakteristične za područje Severne Amerike, mogu živeti i duže od 2.000 godina, a najviši primerci mogu da porastu i do stotinu metara.

 

 

 

 

Ostavite komentar