Priče > Reportaža

Samo u Banatu: JEDAN MOST PREKO DVE REKE koje teku - u kontra smeru

Pre izgradnje mosta od cigala i kamena na istom mestu je postojala drvena ćuprija koja je ucrtana i na ugarskim vojnim mapama iz 1769.

Izvor: K1info

28/10/2022 > 10:50

podeli vest:

Samo u Banatu: JEDAN MOST PREKO DVE REKE koje teku - u kontra smeru
Foto: Privatna arhiva


Mokrin nije, kao što se često misli, poznat samo po Miki Antiću i Raši Popovu

Naime na desetak kilometara severno od Mokrina, na putu ka Čoki, nalazi se most Devet grla  (mada to baš i nije tačno, ima sada deset ) koji premošćuje dve reke - Zlaticu i Đukošin. 

Foto: Privatna arhiva

 

E sad, ni to ne bi bilo čudno da te reke ne teku u kontra smeru. 

Zlatica, veća reka, teče iz pravca Rumunije kao otoka reke Moriš iz pravca severo-istok i teče ka Tisi, u koju se uliva kod Padeja, u pravcu jugo-zapad. Reka Đukošin teče iz pravca jugo-istoka ka severo-zapadu i nedaleko iza mosta se uliva u Zlaticu. Tako da kroz "devet grla" teče Zlatica, a kroz deseto - Đukošin. 

To, naravno, sada nisu moćne reke već sada skoro stajaći kanali jer melioracoja je uzela danak nestajanju nekada moćne reke koja je plavila Severni  Banat.

Foto: Privatna arhiva

 

Pre izgradnje mosta od cigala i kamena na istom mestu je postojala drvena ćuprija koja je ucrtana i na ugarskim vojnim mapama iz 1769. godine. Taj prelaz je bio strateški značajan pa se tu naplaćivala i mostarina, tu je bila i poštanska stanica i čarda.

 

 

 

Ostavite komentar