Priče > Reportaža

Pre tačno 130 godina BEOGRADSKIM ulicama je PROTUTNJAO prvi TRAMVAJ - na konjsku vuču

Upregnute životinje su se smenjivale na dva sata, zaustavljale su se kada bi putnik mahnuo, a ponekad su prevozile i pokojnike

Autor: K1info/RTS

14/10/2022 > 18:13

podeli vest:

Pre tačno 130 godina BEOGRADSKIM ulicama je PROTUTNJAO prvi TRAMVAJ - na konjsku vuču
Foto: wikipedia.org


Trasa prve tramvajske linije u Beogradu se prostirala od policijskog komesarijata do Železničke stanice, a potom današnjom Nemanjinom i Resavskom do Oficirskog doma. Pre naše prestonice, ovakav način prevoza imali su samo Njujork, Pariz, London i Berlin.

Odatle je do Slavije korišćena pruga linije, koja je saobraćala od Kalemegdana.Tramvaj su vukla dva konja, koja su se smenjivala na dva sata, a zaustavljali su se kada bi putnik mahnuo. 

Foto: wikipedia.org

 
Prevoz pokojnika tramvajem 

Krajem iste godine izgrađena je i pruga sa konjskom vučom od Terazija preko današnjeg Trga Nikole Pašića, zatim Bulevarom Kralja Aleksandra i Ruzveltovom ulicom do Novog groblja.

Osim putnika, na ovoj liniji je bio planiran i prevoz pokojnika. 

Niži od jednog metra plaćali kartu upola cene 

Cena jedne vožnje iznosila je deset para dinarskih, navodi Aleksandar Zajc iz Udruženja istoričara automobilizma. Vojnici "do naradnika zaključno", putnici niži od jednog metra visina i deca do devet godina plaćali su upola cene, dok za "decu koja se drže u krilima" nije naplaćivana vožnja.

Karte nisu plaćali poštari, vatrogasci i policijski službenici. Tadašnja birokratija imala je takođe autentičan popust – "Opštinski službenici ne plaćaju kartu kada idu službeno, ali da ih ne bude više od četiri u jednom vozilu".

Foto: wikipedia.org

 
Elektrifikacija 

Preduslov za uvođenje električnih tramvaja bila je izgradnja električne centrale koja je završena avgusta 1893. godine. Naredne godine je i pokrenuta prva elektrificirana linija, a do kraja 1905. godine sve linije bile su na struju.

Godine 1912. u Beogradu je bilo osam tramvajskih linija, na kojima su radila 24 tramvaja i 12 prikolica i kojima se te godine prevezlo ukupno 7.500.000 putnika.

Tramvaji su se prevrtali u Rige od Fere 

Prvi električni tramvaj kretao se prugom koja je od Svetosavskog doma u Dušanovoj ulici išla kroz ulice Rige od Fere i Gradsko polje pored Kalemegdana do Pristaništa.

Strma ulica Rige od Fere bila je uzrok nekoliko prevrtanja tramvaja tako da je 1912. godine trasa iz nje prebačena u Knez Mihailov venac (doskorašnja ulica Tadeuša Košćuška, danas Pijarona de Mondezira).

Foto: wikipedia.org

 
Dvanaest tramvajskih linija

U Beogradu danas postoji 12 tramvajskih linija: 2 (Pristanište - Vukov spomenik - Pristanište), 3 (Omladinski stadion – Kneževac, privremeno ne saobraća), 3L (Tašmajdan – Železnička stanica "Topčider", privremeno ne saobraća), 5 (Kalemegdan Donji grad – Ustanička), 6 (Tašmajdan – Ustanička), 7 (Ustanička – Blok 45), 9 (Banjica – Blok 45), 10 (Kalemegdan Donji grad – Banjica), 11 (Kalemegdan Donji grad – Blok 45), 12 (Omladinski stadion – Banovo brdo), 13 (Banovo brdo – Blok 45), 14 (Ustanička – Banjica). 

Na ulicama danas saobraćaju tramvaji čehoslovačke kompanije ČKD Tatra, zatim tramvaji Duvag GT6 koji su uvezeni iz Nemačke, kao i tramvaji španskog proizvođača Kaf.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar