Priče > Reportaža

Toša sa ZLATIBORA počeo da gradi BANJU, ali je smrt bila brža: MEŠTANI se nadaju da će Rožanstvo IPAK postati HIT!

Sada zapušteni dvorac se prostire na 5 nivoa i ima široke terase. Ispred se nalaze bazeni sa banjskom vodom, travnjaci...

Izvor: K1info/RINA

14/04/2024 > 12:48

podeli vest:

Toša sa ZLATIBORA počeo da gradi BANJU, ali je smrt bila brža: MEŠTANI se nadaju da će Rožanstvo IPAK postati HIT!
Foto: RINA


Iako mnogi Zlatibor vezuju za sam centar i Kraljev trg, u okolini ove planinske lepotice kriju se pravi dragulji koje vredi posetiti i obići.

Jedan takav ušuškao se duboko u šumi u selu Rožanstvo. Misteriozni, napušteni zamak oduševi sve posetioce koji se slučajno ili namerno nađu u ovom kraju Zlatibora. Zapravo, to nije kuća zarasla u korov već planirano banjsko lečilište čiju gradnju je započeo meštanin Toša Lazović polovinom prošlog veka. Međutim, posle njegove smrti sve je stalo, lekovita voda koja se tu nalazi otiče uzalud a građevina i dalje pleni svojom izgledom.

- Od davnina se zna da ovde u Rožanstvu ima taj izvor lekovite, mineralne vode. Pomaže u izlečenju mnogih bolesti i za celokupno zdravlje, ali najdelotvornija je kad su kožna i očna oboljenja u pitanju. To znaju svi meštani i ovu vodu koriste. Taj Toša išao je ispred svog vremena, bio je bogat i tih sedamdesetih godina shvatio je da turizam na Zlatiboru može još više da se razvije - izjavio je za RINU Milenko stari meštanin Zlatibora.

Na ovom lokalitetu urađena su i stručna istraživanja prema kojim je utvđeno da je temperatura vode kod banjskog izvora 17 stepeni i da sadrži čak devet puta nižu koncentraciju soli od one koja je izmerena u drugim vodama koje se karakterišu kao izuzetno lekovite.

Toša je tada tu video veliki potencijal i zato je krenuo u izgradnju za to vreme velelepnog objekta.

Foto: RINA

 

Sada zapušteni dvorac se prostire na pet nivoa i ima široke terase. Ispred se nalaze kupatila i bazeni sa banjskom vodom, travnjaci i zelene površine.

- Mislio je o svemu, pa čak uradio i prilazni put koji spaja banju sa centrom Zlatibora. Posle njegove smrti očigledno niko nije bio zaintersovan da nastavi to zdanje i realizuje njegovu ideju. Sve što je bilo unutra i moglo da se odnese je ukradeno, pa čak i pločice iz bazena. Baš tužna slika, jer je ovo mogla biti mala Švajcarska - dodaje sagovornik RINE.

Prema rečima meštana, Toša Lazović je čak u neposrednoj blizini izgradio temelje crkve koja takođe usled njegove smrti nikad nije podignuta, a planirao je da podigne i fabriku za flaširanje vode.

Ostavite komentar