Vesti > Srbija

Ne rađa samo u KINI, već i u ŠUMADIJI: Snežanin KIVI u Čačku ima PRINOS veći od 200 KILOGRAMA, pa deo POKLANJA vrtićima

Adžići će u svom posedu napraviti pravi tropski raj, jer pored kivija imaju bananu, sibirski limun, smokve, a uskoro i urme

Izvor: K1info/RINA

14/08/2023 > 23:04

podeli vest:

Ne rađa samo u KINI, već i u ŠUMADIJI: Snežanin KIVI u Čačku ima PRINOS veći od 200 KILOGRAMA, pa deo POKLANJA vrtićima
Foto: RINA


Kivi je poreklom je iz Kine, gde je njegov plod proglašen za nacionalno voće. Međutim, ova biljka jako dobro podnosi naše uslove sredine i odlično plodonosi. Jedan takav primer nalazi se i u Šumadiji. Snežana Adžić, koja živi u širem centru Čačka, ima stabla ove voćke za ponos. Svake godine grane su pune uksunih i zdravih plodova.

- U mojoj porodici svi su ljubitelji biljaka i voćki. Pre više od šest godina odlučili smo da pokušamo sa kivijem. Kupili smo jednu mušku i tri ženske loze i posadili. One su se odlično primile i daju odličan rod. Samo ove godine ubraćemo više od 200 kilograma - rekla je Snežana.

Ona dodaje da kivi nije teška voćka za održavanje, ne traži veliku upotrebu hemijskih sredstava. Potrebno mu je dosta sunca, ali i vlage tokom letnjih meseci. Raste kao vinova loza i kako kaže Snežana, pravi odličan hlad u dvorištu. Na lepotu, ali i korist ove biljke nisu ostale imune ni njene komšinice, pa često dolaze po pelcer.

- Veliki prinos ove godine baš nas je iznenadio. Ne možemo mi sve da pojedemo i iskoristimo, stoga kivi poklanjamo. Kako se nalazimo u jednoj od prometnijih gradskih ulica, mnogi đaci prolaze pored naše kuće i vole da ga probaju. Osim toga, u većim količinama naš domaći kivi poklanjamo i vrtićima - rekla je ona.

Međutim, kivi nije jedina tropska ni biljka ni voćka koju ova Čačanka ima u svom dvorištu. Pre tri godine Adžići su posadili i stablo banane.

- Rekli su nam da banana rađa tek sedme godine i sa nestrpljem isčekujemo da vidimo da li će biti plodova. Na našoj plantaži u selu Mrčajevci imamo zasađen sibirski limun i smokve, a od jeseni krećemo da sadimo 200 stabala urme tako da će to biti pravi mali tropski raj - rekla je ona.

Ostavite komentar