Priče > Čuvarkuća

Cene MASLINOVOG ULJA obaraju rekorde: U avgustu porasle za čak 130%

Španija, najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mesecima je pogođena intenzivnom sušom, a proizvodnja je pala za više od 50%

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2023 > 20:25

podeli vest:

Cene MASLINOVOG ULJA obaraju rekorde: U avgustu porasle za čak 130%
Foto: Freepik.com


Globalne cene maslinovog ulja porasle su na 8.315 evra (8.900 dolara) po toni u septembru, podstaknute ekstremno suvim vremenom na Mediteranu, navodi se u novom izveštaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA).

Kako tvrdi USDA, svetske cene maslinovog ulja su još u avgustu bile za 130 odsto veće u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi CNBC.

Španija, najveći svetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mesecima je pogođena intenzivnom sušom, a leto je bilo treće najtoplije u istoriji ove zemlje.

Prema podacima kompanije Mintek, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji je u protekloj sezoni pala je na oko 610.000 tona, što je pad od više od 50 odsto u poređenju sa uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Cene maslinovog ulja u španskoj Andaluziji skočile su u septembru na 8,45 evra po litru, što je za 111 odsto više nego u istom mesecu lane, a to je podstaklo i krađe ovog "tečnog zlata".

- Proizvodnja maslinovog ulja je zbog suše smanjena i u drugim zemljama kao što su Grčka i Italija, što povećava zabrinutost - rekao je stručnjak Minteka, Kajl Holand.

Grčka je drugi, a Italija treći najveću svetski proizvođač maslinovog ulja.

Ostavite komentar