Priče > Reportaža

Kuća BEZ TEMELJA, ali vetar NE MOŽE DA JE ODUVA: Pogledajte kako se "snašla" Milanka i rešila STAMBENO PITANJE

Što je najbolje od svega, svoj dom od dve hladnjače u svakom trenutku može da premesti na drugu lokaciju

Izvor: K1info/rts.rs

10/08/2023 > 20:44

podeli vest:

Kuća BEZ TEMELJA, ali vetar NE MOŽE DA JE ODUVA: Pogledajte kako se "snašla" Milanka i rešila STAMBENO PITANJE
Foto: RTS Printscreen


Milanka Orel iz Letnjikovca kod Šapca, od kamionskih hladnjača, pravi mobilne kuće. Većinu poslova radi sama, a u jednom takvom objektu živi već nekoliko godina.

U četredeset kvadrata Milanka je spakovala sve što joj je za život potrebno. Svoj dom od dve hladnjače u svakom trenutku može premestiti na drugu lokaciju.

- Ova kuća ne stoji na temelju, nije vezana na temelj, već ona stoji na određenim stopama. Ona može da se pomeri kad god želim. Mogu da je odnesem u neku banju, planinu, na more. Samo angažujem prevoz i odnesem je. Ovo je super, čvrsto. Teška je to konstrukcija. Ne može da se pomera tako lako. Ovi vetrovi i oluje nisu joj mogle ništa - kaže Milanka Orel iz Letnjikovca kod Šapca.

Smišlja i projektuje, i majstorskim alatom vešto barata. Na šasiji kamiona koji je prevozio nameštaj, ovog leta pravi modernu garsonjeru.

- Vrlo dobro se snalazim, već su neki majstori navikli na mene. Pošto godinama sarađujemo, oni već znaju da imam posebne zahteve. Oni koji ne znaju, oni su na početku iznenađeni načinom rada, i sve je drugačije nego u kući. Recimo, klima da se postavi, to ne može pod libelu, jer prikolica ne stoji pod libelom - navodi Milanka.

 

Mobilne kuće oblaže drvetom. Vodi računa o detaljima, i trudi se da iskoristi svaki centimetar prostora.

- Na ovoj prikolici, kako da nazovemo, budućoj kućici za život, ona je 90 odsto poslova uradila, stručne poslove za struju, vodu kanalizaciju, za to treba stručni majstor da radi - dodaje Nenad Matić iz Šapca.

- Svetski izgleda, ja sam tu na dohvat ruke i gledam da joj pomognem oko težih stvari koje su njoj bile. Zid u ovoj kućici, između dnevnog boravka i kuhinje, i samo kupatilo, tu sam joj pomagao konkretno da to odradi - kaže komšija Nikola Savić.

Osim što se mogu preneti, prednost mobilnih kuća je i to što se lako se zagrevaju i hlade. Zbog majstora na koje obično dugo čeka, Milanka planira da nauči i da vari.

Ostavite komentar