Priče > Reportaža

Kad Nemac napravi, A SRBIN ODRŽAVA: Hidrocentrala u Ivanjici i posle 111 godina RADI KAO SAT

Mala hidrocentrala Moravica izgrađena u Ivanjici pre 111 godina, ima Siemensov generator i još bez problema proizvodi struju

Autor: Rina

20/08/2022 > 07:30

podeli vest:

Kad Nemac napravi, A SRBIN ODRŽAVA: Hidrocentrala u Ivanjici i posle 111 godina RADI KAO SAT
Foto: RINA


I dok je struja za veći deo Srbije bila misaona imenica, u maloj varošici na obali reke Moravice još početkom 20. veka svetlele su sijalice. U centru Ivanjice 1911. godine počela je sa radom Mala hidrocentrala Moravica, koja se smatra jednom od najstarijih u Srbiji. Struja proizvedena u ovoj hidrocentrali služila je za osvetljavanje privatnih kuća, ulica i lokala.

Miloje Ostojić iz turističke organizacije Ivanjica kaže da je struja u varošicu sa 1100 stanovnika uvedena samo dvadesetak godina posle Njujorka i 18 posle Beograda. Ivanjička hidrocentrala je i danas u upotrebi i proizvede struje koliko je Ivanjici potrebno za dva dana.

Koliko je hidrocentrala kvalitetno urađena govori podatak da osim najnužnijeg godišnjeg održavanja i remonta izvršenog 1987. godine, nije pretrpela nikakve kvarove i havarije, niti je bilo potrebe za nekim značajnijim ulaganjima.

Hidrocentrala na Moravici gradila se četiri godine zahvaljujući viziji 11 trgovaca i preduzimača. Zgrada elektrane bila je prizemna, a kasnije su joj nadograđena još dva sprata. U njoj je ugrađen generator  proizveden u firmi Siemens.

- Oprema za hidrocentralu je iz Beča stigla vozom do Kragujevca, a onda je natovarena na volovska kola sedam dana putovala do Ivanjice. Kada je turbina stigla, to je bio veliki praznik za sve Ivanjičane i mnogi su od njih poželeli da vide ovo čudo. Dolazili su i obilazili radove na izgradnji, a dan kad su zasvetelele prve sijalice ostaće zauvek crvenim slovima upisane u istoriji Ivanjice, jer svi su ponosni što je baš njihovo mesto dobilo struju među prvih pet u Srbiji. Kasnije su oni bogatiji počeli da uvode struju i u svoje kuće, a kroz centar su postavljene bandere sa sijalicama - kaže Ostojić.

Mala hidrocentrala Moravica nalazi se u centru Ivanjice i kao deo Stare čaršije proglašena je za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. U njenoj blizini nalaze se park, akumulaciono jezero i vodopad, koji je i svojevrsan simbol opštine Ivanjica.

Foto: RINA

 

 

Ostavite komentar