Priče > Reportaža

VATRU GASE, LJUBAV LOŽE: Engleskinja i Srbin umesto LONDONA odabrali MALJEN, pa tamo osnovali VATROGASNO DRUŠTVO

Melisa ima velike zasluge za formiranje Dobrovoljnog vatogasnog društva, jer je na njen nagovor Zoran kupio kamion i započeo priču

Izvor: K1info/RINA

07/01/2023 > 20:14

podeli vest:

VATRU GASE, LJUBAV LOŽE: Engleskinja i Srbin umesto LONDONA odabrali MALJEN, pa tamo osnovali VATROGASNO DRUŠTVO
Foto: RINA.rs


U potrazi za boljim životom mnogo je onih koji su iz Srbije otišli širom Evrope i sveta, dok je bračni par Đukić, umesto Velike Britanije, odabrao miran život podno Maljena.

Kada su se pre sedam godina Melisa i Zoran preselili iz Engleske u srpsko selo Tometino polje očekivali su da će uživati u prirodi i baviti se seoskim turizmom, okruženi čistim vazduhom dok jedu zdravu hranu. To im se jeste ostvarilo, ali im je život doneo i nepredviđene okolnosti. Veliki šumski požar usmerio je ovaj dvojac u novu i neobičnu životnu avanturu.

- Ovo su udaljeni krajevi, ukoliko dođe do požara i pozovete vatrogasce potrebno je dosta vremena da oni fizički dođu i počnu da gase vatru. Stoga smo odlučili da formiramo Dobrovoljno vatragasno društvo i to se pokazalo kao dobar potez. Meštani sada mirnije spavaju, jer ne moraju da čekaju ekipe da dođu iz susednih gradova i opština - rekao je Zoran.

Njegova supruga je rođena Engleskinja, ali brzo se uklopila u srpski način života. Na svom imanju napravili su pravi mali raj i uspešno se bave seoskim turizmom. Upravo Melisa ima velike zasluge za formiranje ovog Dobrovoljnog vatogasnog društva, jer je na njen nagovor Zoran kupio kamion i započeo čitavu priču.

- Kupili smo ga onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila. Melisa se vrlo brzo prilagodila našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde - objasnio je Zoran.

Foto: RINA.rs

 

Ovo Dobrovoljno vatrogasno društvo sada broji oko 30 članova, a do sada su imali više od deset uspešnih intervencija. Spašene su dve kuće i na desetine hektara obližnjih šuma, koje gore vrlo često. Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaciji od velikog je značaja.

- U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervencija. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj a od datih para kupljen je otprilike sav građevinski materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više, smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasnog doma je sagrađen dobrovoljnim radom meštana a i Velšana -  naglasio je Zoran.

Foto: RINA.rs

 

 

Organizacija iz Velsa "Blazing To Serbia" veliki su donatori ovim maljenskim vatrogascima kako u obezbeđivanju opreme tako i u nabavci još jednog vozila.

- Nama su Velšani dali svu opremu maske, odela koja su veoma skupa kao i šlemove. Preko noći su nam napunili kamion, imamo više creva nego požeško vatrogasno društvo - kaže Zoran.

 

 

 

Ostavite komentar