Priče > Reportaža

Flojd, Flojd, Flojd... Za Stojanu, drugi auto sem FIĆE ne postoji, gde god KRENE u njemu se VOZI

Vozački ispit je položila 1982. godine, a sve ostalo je - istorija

Izvor: K1info/RINA

30/12/2022 > 17:00

podeli vest:

Flojd, Flojd, Flojd... Za Stojanu, drugi auto sem FIĆE ne postoji, gde god KRENE u njemu se VOZI
Foto: RINA


Već četiri decenije, novovaroškim selima krstari "ljuta mašina“, a za njenim volanom je penzionerka Stojana Mirosavljević.

Vozački ispit položila je 1982. godine i tada je sela je u fiću. Do danas ih je promenila čak pet, jer nijedan drugi automobil za nju ne postoji. 

- Do moje kuće vodi loš, seoski put i samo se fićom može normalno prići. Mogla bih ja sebi kupiti drugi auto, ali pitanje je u kakvom bi stanju bio posle samo nekoliko meseci vožnje - rekla je Stojana.

- Fića mi je lagan, dobro ide i ne kvari se često. U dvorištu imam jedan još stariji primerak koji sam vozila pre desetak godina i njega koristim za delove, jer ih u slobodnoj prodaji skoro i nema - rekla je ona.

Stojana je dobila nadimak novovaroški ženski Flojd, a kad sa svojim belim lepotanom prokrstari ulicama svi se okrenu na ulici. Sa fićom je obišla čitavu Zapadnu Srbiju i nikad je nije izdao na putu. Zbog svoje vremešnosti i sve veće popularnosti često joj nude i veliki novac da ga proda, ali ona to ne želi.

- Sa njim sve obaveze završavam, dovozim hranu i idem po sve što mi je potrebno. Zato ga ne bih nikad menjala - rekla je Stojana.

Na njenom automobilu još uvek je registracija važeća, a ona se nada da će preživeti i tehnički pregled zakazan za sledeću godinu, iako je to, imajući u vidu nove propise mrtva trka.

- Ljudi više ne obraćaju pažnju na ova stara vozila, svi voze neka moderna kola koja se pokvare vrlo brzo i nisu za seoske puteve. Ja ću fiću voziti sve dok budem mogla, a nadam se da njegova sudbina neće biti zapečaćena kad ga sledeći put oteram na tehnički pregled - rekla je ona.

Fića definitivno ima posebno mesto u srcu svih onih koji su bar jednom seli za njegov volan. 

 

 

 

Ostavite komentar