Priče > Reportaža

Nije to auto, TO JE "FIĆA" - i on se ne vozi, ON SE - VOLI

Ovaj mali automobil svojevremeno je bio ponos bivše Jugoslavije

Izvor: K1info/RINA

24/12/2022 > 21:00

podeli vest:

Nije to auto, TO JE "FIĆA" - i on se ne vozi, ON SE - VOLI
Foto: RINA.rs


Ljubitelji oldtajmera kažu da je mnogo automobila, ali da je samo jedna Fića. I dok se drugi četvorotočkaši voze, popularni Fijatov model se iskreno voli.

Ovaj mali automobil svojevremeno je bio ponos bivše Jugoslavije. Proizveden je u Kragujevcu, bio je omiljeno prevozno sredstvo mnogih porodica, a  braća Njegoš i Budimir Trmčić iz sela Ježevica kod Čačka, od malih nogu zaljubljeni su u Fiću i zato se retki primerci mogu videti baš u njihovoj garaži.

- Odrasli smo u fićinom kombiju, tata nas je svuda vozio, igrali smo se u njemu i to je naša najlepša uspomena iz detinjstva. Tako se i rodila iskrena ljubav prema tim automobilima. Kombi je posle tata prodao, a kod nas je ostala velika žal. Čim smo stasali poželeli smo da imamo svoju fiću. Volimo što su jednostavni, dobro napravljeni, lako se popravljaju  sređuju. Mehanika je čudo -  počinje Njegoš svoju priču  za RINU.

Dugo su tragali, ali Fiću niko prodavao nije. Vozio ju je još uvek samo po neki penzioner, a ostale su otišle na staro gvožđe pre nego što su Trmčići uspeli da dođu do njih. Međutim, da ko čeka taj i dočeka, pokazalo se i u njihovom slučaju, jer  je u selu Adrane na njih čekao pravi vremešni lepotan.

- Mislili smo da je pred propadanjem, ali kad smo došli videli smo da je Fića u odličnom, čak i voznom stanju. Deda u čijem vlasništvu je bila, kupio ju je 1977. godine i on je bio jedini vlasnik. Fiću je čuvao kao oči u glavi, nije je vozio po kiši, nikog nije hteo da vozi ni pozadi. Mi smo je doterali kući, ispolirali i ona kod nas zauzima posebno mesto. Isto je pazimo kao i taj deda i ne izvozimo je nigde po kiši, jer ne želimo da njegov trud koji je trajao preko četiri decenije bude uzaludan - kaže ovaj ljubitelj fića iz Ježevice.

Nakon te prve, kako kaže Njegoš, potraga je krenula na bolje pa su ubrzo nabavili i ostale automobile koji se sada nalaze u njihovom domaćinstvu.

- Gde god odemo pitamo da li ima neka Fića.  Drugu smo slučajno pronašli u Zrenjaninu, a onda smo uspeli da kupimo i četiri Fiće u jednom selu kod Vladičinog Hana, nije nam bilo teško da odemo do tamo. Naša potraga se i dalje nastavlja, iako se supruge malo bune zbog toliko fića u dvorištu, mi ne odustajemo od našeg hobija - objašnjava kroz osmeh Njegoš.

"Fiće" iz doma Trmčića često idu na brojne "fićijade“ koje se održavaju širom Srbije, međutim ako je kišan dan auta se ne izvoze – da ne pokisnu. Eto, tolika je ljubav ovih Čačana prema malom autiću iz bivše Juge.

 

 

 

Ostavite komentar