Priče > Green World

RATOVI po svetu, a MISLI li iko na PLANETU: Iznad ANTARKTIKA se pojavila OZONSKA RUPA velika kao Rusija i Kina zajedno

Ona bi mogla da bude posledica erupcije vulkana Hunga Tonga, čija je snaga bila kao 100 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu

Izvor: K1info/telegraf.rs

08/10/2023 > 23:01

podeli vest:

RATOVI po svetu, a MISLI li iko na PLANETU: Iznad ANTARKTIKA se pojavila OZONSKA RUPA velika kao Rusija i Kina zajedno
Foto: Freepik.com


Kako su pokazali satelitski podaci, ozonska rupa iznad Antarktika ove godine je jedna od najvećih do sada. Stručnjaci veruju da je veliku prazninu u zaštitnom sloju Zemlje izazvala erupcija podvodnog vulkana Tonda početkom 2022. godine, piše LiveScience.

Ozonski omotač je sloj u Zemljinoj atmosferi na visini od 15 do 30 kilometara iznad površine, gde vidoka koncentracija ozona (tipa molekula kiseonika sa tri atoma umesto dva). Ozonski omotač blokira štetne nivoe ultraljubičastog zračenja sunca, što je neophodno mnogim organizmima, uključujući i ljude, da bi preživeli.

Istraživači su 1985. godine primetili pojavu velikih rupa u ozonskom omotaču iznad Zemljinih polova, a zaključili su i da je velika količina hlorofluorougljenika (CFC), hemikalije koja se koristila u dezodoransima, materijalu za pakovanje i frižiderima, smanjivala nivoe ozona. To je dovelo do zabrane CFC 1989. godine posle čega se ozonski omotač oporavio.

Međutim, rupe u njemu i dalje nastaju u polarnim regionima tokom zimskih meseci, kada hladan vazduh stvara polarne stratosferske oblake koji smanjuju količinu ozona.

Ove godine rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika dostigla je maksimum 16. septembra, kada je zauzimala 26 miliona kvadratnih kilometara, saopštila je Evropska svemirska agencija (ESA), koja je prati preko satelita Kopernik Sentinel-5P. Ta povšina je veličine Severne Amerike, tri puta je veća od Brazila i veličine je kao Kina i Rusija zajedno. Dvostruko je veća od Antarktika.

- Rupa u ozonskom omotaču 2023. rano je počela da se pravi i rapidno se povećavala od sredine avgusta. Ovo je jedna od najvećih rupa koja je izmerena - rekla je Antje Ines, istraživač Evropskog centra za vremensku prognozu srednjeg dometa.

Rupa bi mogla da bude posledica erupcije vulkana Hunga Tonga, čija je snaga bila kao 100 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu. Naučnici su još u avgustu prošle godine upozorili da bi ta erupcija mogla da destabilizuje ozonski omotač, jer je više od 50 miliona tona vode lansirano u gornje slojeve atmosfere.

- Sada se čini da su njihova upozorenja bila tačna. Ipak, potrebno je još istraživanja da to potvrdimo - rekla je ona.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, erupcija vulkana Hunga Tonga u Tihom okeanu 14. januara prošle godine dovela je do najveće podvodne lavine koja je ikad zabeležena, a koja se kretala brzinama od 122 kilometara na sat i uništila sav morski život na svom putu.

Ta erupcija je rekorder po tome što je najmoćnija zabeležena modernom seizmološkom opremom, izbacila je pepeo u visinu od čak 58 kilometara, izazvala najveće poremećaje u atmosferi otkako se erupcije mere i pokrenula najintenzivniju oluju sa više od 2.600 munja po minuti.

Ostavite komentar