Priče > Green World

Budi se "ČUDOVIŠTE Antarktika", istraživač ZABRINUT: Može da OTPLUTA u more s nama na njemu

Globalno zagrevanje utiče na otapanje leda, koji hladi planetu, pa bi ovaj deo planete mogao da se pretvori u ogromni radijator

Izvor: K1info/b92.net

18/09/2023 > 20:20

podeli vest:

Budi se "ČUDOVIŠTE Antarktika", istraživač ZABRINUT: Može da OTPLUTA u more s nama na njemu
Foto: Unsplash.com


Stručnjaci nas uveliko upozoravaju na posledice koje donosi globalno zagrevanje, a sada su i satelitski podaci to i pokazali. Naime, na njima se vidi da je led koji okružuje Antarktik daleko ispod bilo kog prethodno zabeleženog zimskog nivoa. To je jako zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je to područje smatrano otpornim na globalno zagrevanje.

- To je toliko daleko od svega što smo ikada videli, gotovo je neverovatno - rekao je Valter Majer, zadužen za praćenje nivoa leda u NASA.

Nestabilni Antarktik bi mogao da izazove velike posledice, jer širenje leda na njemu reguliše temperaturu, pa bi se bez svog tog leda koji hladi planetu, on pretvorio u ogromni radijator, upozorili su stručnjaci.

Led koji pluta na površini Antarktičkog okeana sada meri manje od 17 miliona kvadratnih kilometara, što je 1,5 miliona kvadratinih kilometara morskog leda manje od septembarskog proseka i znatno ispod prethodnih zimskih rekorda. Radi se o površini oko pet puta većoj od ukupnog Britanskog ostrva.

Majer je mišljenja da se morski led neće obnoviti, a naučnici upozoravaju da bi trebalo obratiti posebnu pažnju na topljenje leda.

Uz poslovičnu izolaciju, ekstremnu hladnoću i jake vetrove, ovogodišnji tanak morski led dodatno je otežao posao njegovom timu.

Foto: Unsplash.com

 

- Postoji rizik da se odlomi i otpluta u more s nama na njemu - rekao je Robi Malet sa Univerziteta u Manitobi.

Dodatno zagrevanje planete bi poremetilo uobičajenu ulogu Antarktika, pa se neki naučnici pitaju da li se "čudovište Antarktika" budi, što bi bila katastrofa za ceo svet.

Kao samostalan kontinent okružen vodom, Antarktik ima vlastiti vremenski i klimatski sistem. Sve do 2016. godine morski led na Antarktiku zimi se širio i rastao. No, u martu 2022. ekstremni toplotni talas pogodio je istočni Antarktik, podignuvši temperature na -10 stepeni Celzijusa u doba kada je trebalo da budu bliže -50 stepeni.

Ostavite komentar