Priče > Green World

Ko kaže da GLOBALNO ZAGREVANJE ne postoji? 2023. će biti NAJTOPLIJA GODINA U ISTORIJI PLANETE

Već četvrti mesec zaredom padaju svi rekordi u vrućini, objavio Kopernik, servis za klimatske promene

Izvor: K1info

05/10/2023 > 08:00

podeli vest:

Ko kaže da GLOBALNO ZAGREVANJE ne postoji?  2023. će biti NAJTOPLIJA GODINA U ISTORIJI PLANETE
Foto: Pixabay.com


Na severnoj hemisferi možda je kalendarska jesen, ali ekstremna vrućina ne popušta. Novi podaci pokazuju da je prošli mesec bio najtopliji septembar otkako se meri vreme, što je četvrti mesec zaredom kada padaju rekordi u vrelini, zbog čega je 2023. na putu da definitivno bude najtoplija godina u istoriji, piše CNN.

Septembar ove godine pobedio je po vrelini septembar 2020. za 0,5 stepeni, pokazali su podaci Servisa za klimatske promene Kopernik Evropske unije. Ovaj mesec nikad nije bio ovako vreo otkako Kopernik beleži temperature 1940.

- Temperature bez presedana za septembar nakon rekordno vrelog leta ruše sve rekorde na naverovatan način – rekla je Samanta Bardžes, zamenica direktora Kopernika, u saopštenju.

Septembar je u mnogim delovima planete imao julske temperature – globalna temperatura u proseku je bila 16,38 stepeni, što znači da ovaj mesec bio za 0,93 stepena topliji od proseka za period od 1991. do 2020. i 1,75 stepeni topliji od proseka u preindustrijskom dobu.

Dok se mnogi fokusiraju samo na dugoročni skok temperature, neverovatna septembarska vrućina nakon najtoplijeg leta u istoriji pokazala je šta se može dešavati i narednih godina i kako globalno zagrevanje pojačava ekstremno vreme.

I temperature okeana u septembru su bile ekstremne. Prosečna temperatura mora dostigla je 20,92 stepena, što je najtoplije za septembar i druga najtoplija za bilo koji mesec. Na prvom mestu je avgust ove godine.

Osim toga, i led na Antarktiku je na svom istorijskom minimumu za ovo doba godine.

Ostavite komentar