Priče > Green World

Klisurom ĐETINJE od sada PEŠKE ili elektičnim VOZIĆEM: Motornim vozilima ZABRANJEN saobraćaj

Zaštićeno područje klisure Đetinje obuhvata više od 583 hektara, deo se nalazi na teritoriji Užica, deo na teritoriji opštine Čajetina

Izvor: K1info/Tanjug

10/08/2023 > 23:03

podeli vest:

Klisurom ĐETINJE od sada PEŠKE ili elektičnim VOZIĆEM: Motornim vozilima ZABRANJEN saobraćaj
Foto: Tanjug/Video


Zbog proglašenja klisure reke Đetinje predelom izuzetnih odlika, od danas je u potpunosti zabranjen saobraćaj motornim vozilima kroz klisuru, a Zelenom stazom od Gradske plaže u Užicu do Staparske banje i neolitskog naselja STAPark, saobraćaće dva turistička, električna vozića. 

- Od ovog vikenda će vozići biti na raspolaganju sugrađanima i turistima koji će moći da obiđu Staparsku banju i arheološki park. Stvorili su se u međuvremenu uslovi da se zabrani saobraćaj motornim vozilima, jer smo za meštane Stapara asfaltirali alternativni putni pravac Radojičića kula-Staparska banja u dužini oko 2,5 kilometra - izjavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević. 

Električne voziće, kapaciteta 26 putnika, grad je nabavio za 2,5 miliona dinara.

Besplatno će saobraćati svakog dana Zelenom stazom od Starog železničkog mosta na Gradskoj plaži do neolitskog naselja STAPark, sa polascima od 11 do 17 časova, dok je  povratak od 12.30 do 18.30 časova.

- Zelena staza kroz klisuru, kojom će saobraćati vozići, duga je sedam kilometara i ispresecana tunelima, proglašena je 2017. godine od Evropske asocijacije zelenih staza za drugu najlepšu na kontinentu i uređena je za rekreativce, pešake i bicikliste. Posetioci mogu da se upoznaju sa prirodnim lepotama klisure, endemičnim biljkama, posebnim vrstama leptira koje se mogu naći samo na ovom području i retkim pticama - kazala je gradska većnica zadužena za ekologiju i turizam Nada Jovičić.

Oni koji posete STAPark mogu svakog vikenda dovesti decu da prisustvuju arheloškim radionicama ili radionicama za izradu nakita, zidnog slikarstva, kulinarstva, slikanja na kamenu...

- Od sutra će početi naplata ulaznica u STAParku, cena je 150 dinara, deca do sedam godina neće plaćati karte, a radionice će se naplaćivati po 300 dinara - rekla je direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić.

Odluku o proglašenju klisure reke Đetinje zaštićenim područjem usvojila je Skupština grada Užica u junu, a upravljanje delom koji pripada Užicu povereno je Turističkoj organizaciji grada.

Zaštićeno područje klisure Đetinje obuhvata više od 583 hektara, deo se nalazi na teritoriji Užica, deo na teritoriji opštine Čajetina, a deo od 250 hektara pripada Republici Srbiji.

Ostavite komentar