Priče > Green World

Ovo će nas SPASITI: Sledećeg proleća RODIĆE se TELAD koja će PODRIGIVATI MANJE METANA

Farmer iz Kanade je veštački osemenio 107 krava i junica sa semenom bikova koji su prvi na tržištu sa genetski niskim sadržajem ovog gasa

Izvor: K1info/Tanjug

09/08/2023 > 23:13

podeli vest:

Ovo će nas SPASITI: Sledećeg proleća RODIĆE se TELAD koja će PODRIGIVATI MANJE METANA
Foto: Pixabay.com


Kada se telad kanadskog farmera Bena Levita rode sledećeg proleća, biće među prvima u svetu koja će biti uzgajana sa specifičnim ekološkim ciljem: podrigivanje manje metana.

Levit, farmer treće generacije u Lindenu u provinciji Ontario, u junu je počeo veštački da osemenjuje 107 krava i junica sa semenom bikova koji su prvi na tržištu sa genetskom osobinom niskog sadržaja metana.

- Selektivno uzgajanje za niže emisije, sve dok ne žrtvujemo druge osobine, izgleda kao laka pobeda - rekao je Levit.

Dolazak komercijalno dostupne genetike za proizvodnju stoke za dobijanje mleka, koja emituje manje metana, mogao bi da pomogne u smanjenju jednog od najvećih izvora snažnog gasa koji izaziva efekat staklene bašte, kažu naučnici i stručnjaci iz stočarske industrije.

Napominje se da je podrigivanje glavni izvor emisije metana iz goveda.

Foto: Pixabay.com

 

Genetička kompanija koja je prodavala seme Levitu, navela je da bi usvajanje osobine niskog nivoa metana moglo smanjiti emisije metana iz kanadskog stada krava za 1,5 odsto godišnje ili do 20-30 odsto do 2050. godine.

Kompanija je ovog proleća počela da plasira seme sa nižim sadržajem metana u 80 zemalja uključujući farmu u Britaniji i mlekare u SAD i Slovačkoj.
 

Ostavite komentar

ja

znate da nije reč o podrigivanju zar ne?

10.08.2023 08:06