Priče > Društvo

FUNKCIONERI su POD POJAČANIM NADZOROM zbog PRANJA NOVCA: Ne, ne kažemo to mi, već ZAKON

Banke su u obavezi da znaju koji klijent ima status funkcionera, kako bi mogli da primene dodatne radnje i mere poznavanja i praćenja

Izvor: K1info

24/12/2022 > 22:02

podeli vest:

FUNKCIONERI su POD POJAČANIM NADZOROM zbog PRANJA NOVCA: Ne, ne kažemo to mi, već ZAKON
Foto: Pixabay.com


Na e-mail adrese mnogih građana Srbije stiglo je obaveštenje banaka da moraju da dođu i potpišu izjavu kojom se izjašnjavaju da li imaju status funkcionera ili ne.

Nekima od njih blokirani su računi i pristup novcu, samo zato što su se oglušili o ovu obavezu.

To je izazvalo revolt građana, koji, kako kažu, ne shvataju zbog čega moraju da troše svoje dragoceno vreme na stvari koje se njih ne tiču.

Međutim, kako je K1info.rs već pisao u pitanju je propis Narodne banke Srbije (NBS).

Istražujući zbog čega banke blokiraju račune svojih klijenata koji nisu potpisali ovu izjavu došli smo do podataka da u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, koji je u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila 2018. godine, banke imaju obavezu da utvrde da li ste funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliski saradnik funkcionera. 

- Jedna od novina u Zakonu jeste, između ostalog, i definicija domaćeg funkcionera, uključujući i člana njegove uže porodice i njegovog bližeg saradnika. Navedenim Zakonom je propisana obaveza za sve obveznike primene tog zakona, u koje spadaju i banke, da primenjuju dodatne radnje i mere poznavanja i praćenja stranke, i kada su u pitanju domaći funkcioneri, te je, s tim u vezi neophodno da banka i utvrdi da li klijent spada u tu grupu. Ova obaveza je propisana u skladu s međunarodnim standardima, pre svega s univerzalnim preporukama FATF, međunarodnog tela koje je obrazovano s ciljem efikasne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma - objašnjeno je na sajtu NBS-a.

Foto: Freepik.com

 
A zašto je to važno?

Domaći stručnjaci pojašnjavaju da su funkcioneri u prilici da svoj položaj iskoriste za pribavljanje materijalne koristi. Zbog toga su oni, odnosno njihova imovina, pod pojačanim nadzorom od strane Uprave za sprečavanje pranja novca.

Advokat Nenad Cvjetićanin objasnio je zbog čega se u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma posebna pažnja obraća na funkcionere.

- Istina je da su za državne funkcionere, članove njihove bliže porodice, kao i za njihove bliske saradnike ustanovljene posebne obaveze shodno Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Razlog za tako nešto jesu međunarodni standardi, koji u ovoj zakonodavnoj materiji moraju biti primenjeni. Činjenica je da su ova lica, imajući u vidu funkciju koju obavljaju, u poziciji da istu iskoriste, pa i da je zloupotrebe. Praksa je pokazala da je to čest slučaj. Funkcioneri, odnosno njihova imovina, jeste pod pojačanim nadzorom od strane Uprave za sprečavanje pranja novca - kaže on za K1info.rs.

Naš sagovornik dodaje da je od 29. decembra 2020. godine izmenama zakona obuhvaćena i digitalna imovina, odnosno digitalne transakcije.

- To je urađeno jer je primećeno da su transakcije izvršene kriptovalutom jedan od najvećih izvora finansiranja terorizma.

 

Ostavite komentar