Priče > Društvo

Sajber-kriminal sve VEĆA PRETNJA po društvo

E mail i telefonske prevare, zloupotreba šifri, digitalni alati za pranje novca to su najnovije pretnje za pojedince i firme

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/10/2022 > 19:36

podeli vest:

Sajber-kriminal sve VEĆA PRETNJA po društvo
Foto: Unsplash.com


Interpol je upozorio da je pandemija podstakla nove ponude poput "finansijskog kriminala kao usluge", uključujući digitalne alate za pranje novca.

Krivična dela iz oblasti sajber-kriminala kao što su pranje novca, ransomware i fišing predstavljaju najveću pretnju društvu, navodi se u prvom izveštaju Interpola o globalnom trendu kriminala.

Inauguralna studija je sastavljena od podataka dobijenih od 195 zemalja članica policijske organizacije, kao i informacija i analiza iz spoljnih izvora.

Pranje novca je rangirano kao pretnja broj jedan, a 67% ispitanika tvrdi da je to "visok" ili "veoma visok" rizik. Ransomware je bio na drugom mestu (66%), ali je to bio tip kriminala za koji većina (72%) očekuje da će se povećati u narednih 3-5 godina.

Od devet vodećih trendova kriminala identifikovanih u izveštaju, šest je direktno povezano sa sajber kriminalom, uključujući pranje novca, ransomware, fišing, finansijske prevare, upade u računare i seksualnu eksploataciju dece.

U izveštaju se navodi i da je potražnja za onlajn sadržajem sa seksualnim iskorišćavanjem i zlostavljanjem dece (OCSEA) porasla tokom pandemije. Oko 62% ispitanika očekuje da će se ova potražnja još povećati ili značajno povećati u narednim godinama, prenosija informacija.rs.

Zahvaljujući porastu korporativne digitalizacije, rada od kuće i kupovine na internetu, i potrošači i poslovni korisnici sada su izloženi većem riziku od sajber-prevara i napada, tvrdi Interpol.

Interpol je svakako imao pune ruke posla poslednjih meseci.

Između marta i maja ove godine, u okviru operacije Zora 2022. uhapšene su hiljade osumnjičenih i presretnute desetine miliona dolara u sklopu pokušaja suzbijanja email i telefonskih prevara.

Ranije ovog meseca Operacija Šakal rezultirala je hapšenjem 75 ljudi osumnjičenih da su deo zloglasne kriminalne bande Black Axe.

 

 

 

Ostavite komentar