Priče > Društvo

Podaci o ZAGAĐENJU VAZDUHA s mobilnih aplikacija NISU POUZDANI: Pojavio se DOKAZ O OBMANI

Korisnici aplikacija dovedeni su u zabludu, ocenjuje Marko Dragić iz NOPS-a

Izvor: K1info

18/12/2022 > 10:59

podeli vest:

Podaci o ZAGAĐENJU VAZDUHA s mobilnih aplikacija NISU POUZDANI: Pojavio se DOKAZ O OBMANI
Foto: Pexels.com


Aplikacije za mobilne telefone pokazuju da su Beograd, ali i drugi gradovi Srbije, danima pri vrhu liste prekomerno zagađenih gradova, a čak i kamere na pametnim telefonima mogu da uhvate kako vazduh "izgleda" u toku dana.

Međutim, postavlja se pitanje da li su ove informacije pouzdane i da li zaista pokazuju realnu sliku o kvalitetu vazduha?

Ovih dana je više građana imalo je primedbu na rad tih aplikacija, a grupa ljudi uradila je i svoje interno istraživanje na ovu temu.

Foto: Privatna arhiva

 

Analizirajući program aplikacije koje se koriste u Srbiji oko zagađenja vazduha oni su došli do zanimljivih zaključaka.

- Uzeli smo pet mobilnih telefona, na koje smo instalirali aplikacije i stavili uređaje jedan pored drugog. Posmatrajući iste, uočeni su totalno drugačiji rezultati merenja na svakom od mobilnih uređaja. Imamo primer Novog Sada gde je merenje navodno pokazano za određene lokacije. Ono sto je zanimljivo jeste da kod mosta Slobode, negde oko Kineske četvrti meri 112 zagađenje i samo par metara dalje meri osam, što je po nama ogromna razlika, ne shvatajuci čime su razdvojili i uspeli da ne pomešaju vazduh ni malo, nego imamo na par metara, "industijski prljav vazduh" i "čist vazduh Zlatiborski" - kaže jedan čitalac K info portala. 

On dodaje da bilo kakav vetar koji je uz Dunav "normalna pojava" pomešao bi bar malo vazduh i dobio neku srednju vrednost, u slučaju da je merenje validno.

On kaže da u Kragujevcu između samo nekoliko ulica imamo ogromne razlike u indeksu kvaliteta vazduha, čak od 103 do 12, pa sve do 357, što je zaista neverovatno... 

- Takođe u Nišu na par mesta vidimo velika odstupanja, a merni uređaji navodno jedni  pored drugih. Na jednom mestu indeks 115 i 66 i na drugom mestu 138 i 60, možda jos veća razlika na periferiji grada gde je navodno izmereno 227 i 85. 

Foto: Privatna arhiva

 

Oni dodaju da i u Beogradu aplikacije pokazuju kao da nema vetra, i mešanja vazdušnih struja, kao da su mesta na bar 100 kilometara udaljena jedna od drugih, a ne samo nekoliko kilometara.

Marko Dragić, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača NOPS, kaže da su korisnici aplikacija očigledno dovedeni u zabludu i da se dovodi u pitanje pouzdanost ovih merača, jer su razlike očigledne.

Postavlja se pitanje da li se podaci koji se pojavljuju o stepenu zagadjenosti zaista merodavni, s obzirom da smo imali mogućnost uvida da se na mobilnim uredjajima koji se nalaze jedan do drugog podaci razlikuju. Na osnovu toga ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su podaci pouzdani jer se isti preuzimaju sa satelitskog zapisa i evidentno postoje velike oscilacije, a samim tim se građani dovode u zabludu da žive u najzagađenijim mestima u Evropi - kaže Dragić.

 

Ostavite komentar