Lifestyle > Zdravlje

POZNATI SRPSKI TRAVAR savetuje kako da PROČISTIMO ORGANIZAM od posledica zagađenja vazduha

Koja biljka je majka svih etarskih ulja, koja jača krvne sudove, a šta deluje protiv kašlja?

Izvor: K1info

27/11/2022 > 22:00

podeli vest:

POZNATI SRPSKI TRAVAR savetuje kako da PROČISTIMO ORGANIZAM od posledica zagađenja vazduha
Foto: Pixabay.com


Narodni travar Momčilo Antonijević bio je gost emisije "Vikend na K1" i tom prilikom je govorio o lekovitim svojstvima biljaka.

- Biljkama se treba koristiti prvenstveno preventivno. Kod nas postoji običaj da se čaj pije samo kada smo bolesni, a zapravo bi čaj trebalo piti da ne budemo bolesni. Čak i leti, može to da bude i hladni čaj, ne mora uopšte da bude vruć napitak. Rusi kažu da topao čaj posebno prija leti. Šipurak nije baš sjajan za čajeve bolji je za džem - rekao je Antonijević.

Antonijević je svima preporučio "planinski šampanjac", ali govorio je i o mnogim lekovitim činjenicama kod kleke.

- Planinski šampanjac je jedno bezalkoholno gazirano piće iz zapadne Srbije koje je fantastična vitaminska bomba i koje ima u sebi divlje kruške, divlje jagode, šipurak i kleku neizostavan sastojak mnogih dobrih stvari. Ovo su pravi divlji plodovi koji nam mogu pomoći da sačuvamo naše zdravlje. Kleka je posebo važna jer ona deluje snažno antiseptično i njeno ulje predlažemo ljudima kojima je neophodna "super suva inhalacija". To je super stvar koja otvara naše gornje disajne puteve, jako je dobro za zdravlje naših bronhija. Preporučuje se ljudima koji pate od astme. Deluje jako dobro protiv virusa specijalno virusa gripa. Zbog svega toga kleka je prava biljka koju treba da koristimo u zimskom periodu. Kleka je odličan začin posebno za divljač.

Travar je preporučio recept austrijskog stručnjaka.

- Austrijski travar Sebastijan Knajp kaže da svake godine treba da sprovedemo jednu piramidu sa zrncima kleke koje žvaćemo u ustima: Prvog dana žvaćemo jedno zrno, sutradan dva i sve tako do 25. dana kada žvaćemo 25 zrna tri dana i onda se vraćamo unazad od 24 zrna do jednog već utvrđenim redosledom. Na taj način smo detoksifikovali naše organe za varenje. Tretman je specijalno dobar za želudac i za tanko crevo, a takođe odlično deluje i na urinarne organe i za ljude koji imaju uporne infekcije ešerihijom.

Lavanda

- Etarsko ulje lavande je ulje koje sme da se nanosi direktno na kožu. Koristi se kao suva inhalacija kad god vas neko iznervira ili ste napeti, kada ne možete da spavate ili želite da se opustite. U tim slučajevima lavanda je prava biljka za vas. Lavanda je majka svih etarskih ulja, deluje snažno i antiseptično, ali deluje smirujuće i relaksirajuće.

Foto: Pixabay.com

 

Kantarionovo ulje

Narodni travar je objasnio kako se dobija kanarionovo ulje.

- Kantarionovo ulje je najbolje čuvati u flašicama sa tamnim staklom. Boja kantarionovog ulja treba da bude rubin crvena. Nema razlike između kantarionovog ulja za unutrašnju i spoljašnju upotrebu ako ga napravite sami. Pravi se tako što se sveži cvetovi kantariona prosuše jedan dan, kako bi izgubili vodu, onda se napuni jedna tegla kantarionom pa se nalije uljem. Koristim hladno ceđeno suncokretovo, a može da bude i maslinovo. Posle toga ga ostavite da stoji na suncu minimum 40 dana. Moje iskustvo je dva meseca i to se radi leti. Onda ga procedite i možete da ga koristite protiv svih opekotina, posekotina, rana, uboda.

Kako kaže treba biti uporan i videće se mnogi pozitivni rezultati.

- Deluje jako dobro na jačanje krvnih sudova, preporučuje se i ljudima koji pate od hemoroida. Kada ga koristite za unutrašnju upotrebu fantastično regeneriše sluzokožu vašeg želuca i preporučuje se ljudima koji pate od čira na želucu, dvanaestopalačnom crevu ili od gastritisa. Kantarion je biljni prozak i on deluje snažno antidepresivno od svih biljaka, najbolji je za depresiju. Sa kantarionom ne možemo preterati ali moramo da budemo posebno obazrivi jer kantarion vrlo često ulazi u interakciju sa različitim lekovima. Ukoliko pijete lekove protiv visokog krvnog pritiska, razređivanje krvi, ukoliko pijete kontraceptivne pilule morate da pazite kada koristite kantarion. Kontraceptivne pilule neće delovati ako koristite kantarion. Kompleksna je biljka vrlo složenog sastava. Za ovu i za ostale biljke glavna stvar je upornost. Prvi efekti se javljaju posle dve nedelje konstantne upotrebe kantariona. Kantarion je jako dobar za kosu i izbeljivanje zuba. Možete ga staviti na četkicu i prati zube oko 2-3 minuta, onda to ispljunete. Važno je to raditi posle pranja zuba pastom. Zubi budu fascinantno belji već posle 7-8 dana. Ono što je zabluda je da se kantarionovo ulje vrlo često koristilo za sunčanje, to je jedina greška i to se ne radi jer on povećava osetljivost naše kože na sunce. Kantarion možete da koristite ako izgorite na suncu, pa dođete kući da se namažete.

Foto: Printscreen/TV K1

Momčilo Antonijević u emisiji "Vikend na K1"

Biljke koje deluju protiv kašlja

- Biljke koje deluju protiv kašlja mogu se podeliti u tri grupe. Prva grupa su biljke koje sadrže saponine i one se koriste za iskašljavanje. To su koren jagorčevine, bršljan, sladić, jaglac, senega, sapunika, sapunovac, divizma. Druga grupa su biljke koje sadrže eterična ulja, kao što je oman, anis, komorač, majčina dušica. Treća grupa su biljke koje sadrže sluzi. Tu spadaju bokvica, crni i beli slez i one se prvenstveno koriste protiv suvog kašlja, odnosno za umirivanje. Jako je važmno napomenuti kada pričamo o belom slezu je da se on priprema isključivo na hladan način. Jednu kafenu kašičicu prelijete jednom šoljom hladne vode i ostavite da stoji bar dva sata, idealno bi bilo preko noći, promešate sa vremena na vreme i procedite. Ta tečnost nema nikakav specijalan ukus, malo je sluzava, ali ukoliko to želite da podvalite detetu sipajte sa malo domaćeg sirupa od višnje ili od maline i onda to prođe kao sok.

Da li postoji rešenje za zagađeni vazduh?

- Od zagađenog vazduha najbolje ćemo očistiti pluća ako se preselimo na dva meseca na Taru ili na Staru planinu. Ali pošto nismo svi u mogućnosti da tako nešto uradimo biljke mogu da nam pomognu da se izborimo od efekata zagađenja. Suva inhalacija bi bila jako dobar način, a drugi način je da koristite etarska ulja u difuzeru, odnosno u isparivaču. Treba napomenuti da kada se koristi difuser sa etarskim uljima da se ne pali istovremeno prečišćivač vazduha jer će prečišćivač vazduha registrovati molekule ulja kao pam čestice. Etarska ulja sem što jako dobro dezinfikuju prostor i imamo fantastičan miris ona deluju i na povećanje koncentracije negativnih jona u vazduhu i popravljaju raspoloženje. Negativni joni su dobri joni i oni se javljaju posle grmljavine, posle kiše, kod vodopada. Oni povećavaju koncentraciju kiseonika u prostoru tako da ih treba koristiti. Ja najviše volim kleku, ali možete koristiti različita etarska ulja kao što su eukaliptus ili bor koji su idealni za zimski period i dezinfekciju prostora od različitih bakterija koje mogu da se nađu u njemu.

Travar je preporučio i čaj koji smanjuje efekte zagađenosti vazduha u organizmu.

- Tu su i neki čajevi koji dobro deluju na naše respiratorne organe kao što su miloduh izop (Hyssopus officinalis). On smiruje suvi dosadni nadražajni kašalj i ima svoje antivirusno delovanje - zaključio je narodni travar i novinar Momčilo Antonijević u emisiji "Vikend na K1".

 

Ostavite komentar