Priče > Društvo

Izvedeno 25 operacija SRCA za 12 sati: Oboren REKORD na Dedinju 2

Veliki podvig srpskih lekara

Izvor: K1info/Tanjug

07/12/2022 > 21:27

podeli vest:

Izvedeno 25 operacija SRCA za 12 sati: Oboren REKORD na Dedinju 2
Foto: tanjug


Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih dvanaest sati, stručni timovi sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 su nadmašili vlastiti evropski rekord iz marta meseca kada je urađen 21 operativni zahvat.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju sa Dedinja Slobodan Mićović objasnio je da su se hirurške ekipe  rasporedile u osam operacionih sala, a da je u tom podvigu učestvovalo oko 80 zaposlenih stručnjaka.

- Izveli smo veliki podvig, u martu smo operisali 21 pacijenta, kada smo se preselili u ovu velelepnu zgradu i tada smo mislili da smo dostigli maksimum, medjutim, opovrgli smo te naše reči i to je vrlo važno jer liste za kardiovaskularne pacijente postoje, i uvek će postojati, ali mi moramo da doprinesemo da se one smanje - ističe dr Mićović.

On naglašava da je institut najveća institutcija tog tipa u ovom delu sveta i  da zaposleni na Dedinju usvajaju nove, savremene tehnologije i rade u korist svih građana Srbije kojima je lečenje od kardiovaskularnih oboljenja neophodno.

- Posle pauze tokom korone, zbog dve godine kada smo radili smanjenim kapacitetom, nekako smo proleće ove godine dočekali sa velikom listom, radili smo šest dana nedeljeno i pod punim kapacitetom, uspeli smo da tu listu prepolovimo, uspevamo da zbrinemo sve teške pacijente, da odradimo neodložne operacije, a kako je Srbija na vrhu liste po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti godišnje, ovo je od izuzetnog značaja i tu ne planiramo da stanemo - poručio je Mićović.

Svi pacijenti se danas osećaju dobro, a kako kaže za Tanjug Vladimir Popović, pacijent iz Beograda, Institut Dedinje 2 doprinosi boljem zdravlju svih obolelih koji su, prema njegovim rečima,  prinuđeni da imaju interevncije na institutu koji je renoviran.

- Osećam se dobro, imao sam operaciju srčanih zalistaka, zahvaljujući timu stručnjaka ja sam dobro, evo već i sedim, malo sam i šetao - kaže pacijent Popović.

Od momenta prijema u bolnicu, pacijenti su intezivno pripremani za operativno lečenje, a tim anesteziologa vršio je pripremu pacijenata za operaciju, objasnila je za Tanjug načelnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno lečenje Dragana Unić.

Foto: tanjug

 

Ona je rekla da su po završenom zahvatu, pacijenti prebačeni na jedinicu intenzivne nege, u novu zgradu sa 18 raspoloživih mesta, a ostalih sedam pacijenata prebačeno je u staru zgradu Dedinje 1.

- Praćeni, pod budnim okom sestara i anesteziloga, budili smo ih na dva do četiri sata i pratili njihove funkcije. Do jutros su svi bili odvojeni od aparata i prebacili na odeljenje za poluintenzivno lečenje - rekla je Unić.

Poručila je i da su stručnost i timski rad osnova za poduhvat koji su napravili i rezultzat koji su postigli.

- Stručnost je tu sa nama, po tome smo posebni, a za ovakve poduhvate sve službe moraju da funkcionišu kao jedno, i to smo i pokazali. Svi pacijenti su dobro a mi nastavljamo dalje sa svojim poslom istim ritmom - kazala je Unić.

 

 


 

 

Ostavite komentar