Lifestyle > Zdravlje

MULTIPLA SKLEROZA i ishrana: NUTRICIONISTI otkrili koja je NAJBOLJA dijeta za obolele

Iako je navedeno da ne postoji dijeta koja će "magično" izlečiti simptome MS-a, mediteranska je korisna zbog svojih protivupalnih svojstava

Autor: K1info/klix.ba

04/12/2022 > 09:00

podeli vest:

MULTIPLA SKLEROZA i ishrana: NUTRICIONISTI otkrili koja je NAJBOLJA dijeta za obolele
Foto: Youtube PrintScreen


Cilj istraživanja objavljenog u Nutritional Neuroscience bio je da se otkrije koja dijeta, odnosno način ishrane je najbolji za pacijente koji se bore sa ovom opakom bolešću.

- Neki pacijenti su možda čuli kako treba da izbegavaju gluten ili da primene dijetu sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata, odnosno keto dijetu. Međutim, ovo nije dobar savet jer može doći do nedostatka nutrijenata - rekla je nutricionistkinja Kiran Kembel za Eat This, Not That.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Dodala je da je mediteranski način ishrane najbolji jer dobro utiče na centralni nervni sistem.

- Iako se većina istraživanja o ovoj vrsti dijete, odnosno ishrane fokusira na ublažavanje kardiovaskularnih bolesti, takođe je dokazano da isto tako dobro deluje na ljude koji imaju dijabetes, Alchajmerovu bolest, mentalne poremećaje, depresiju, artitis ili rak - kazala je.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Ipak, napomenula je da ne postoji dijeta koja će "magično" izlečiti simptome MS-a, ali da je mediteranska korisna zbog svojih protivupalnih svojstava.

 

Ostavite komentar