Priče > Društvo

Zašto Ministarstvo zdravlja TRAŽI SPISKOVE STARIJIH LEKARA?

Neophodno je zapošljavati mlade ljude, a oni koji su ispunili normative, ne mogu dobiti saglasnost za dopunski rad

Izvor: K1info/Tanjug

04/12/2022 > 10:51

podeli vest:

Zašto Ministarstvo zdravlja TRAŽI SPISKOVE STARIJIH LEKARA?
Foto: Pexels.com


U zdravstvenim ustanovama Srbije tražena je starosna struktura, jer u pojedinim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno lekara određenih specijalnosti, izjavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Govoreći o nalogu Ministarstva da se popišu zdravstveni radnici koji rade u državnom zdravstvu, a stekli su uslov za penziju, Grujičić je istakla je da se to radi radi planova i strategije.

- Postoje specijalnosti koje zahtevaju dugo učenje. Zato je neophodno da napravimo plan prema kome ćemo zapošljavati mlade ljude i planski praviti strategiju za budućnost srpskog zdravstva - izjavila je ministarka zdravlja.

Dodala da će se tek videti koliko će se mesta osloboditi. Govoreći o ideji da lekari koji rade u državnom sektoru neće moći da rade kod privatnika, rekla je da će to pre svega zavisiti od ispunjenosti obaveza u državnim ustanovama.

- Oni koji nisu ispunili svoje normative, ne mogu dobiti saglasnost za dopunski rad, bilo u državnoj, bilo u privatnoj ustanovi - poručila je Grujičić.

Navela je da će biti strogo kontrolisano i sankcionisano kada zaposleni donose uverenja i skraćeno rade u državnom sektoru, a uporedo revnosno rade privatno. Grujičić je naglasila da je za ocenu rada direktora zdravstvenih ustanova neophodna prethodna analiza, jer ne rade svi u istim uslovima. Ministarka istakla da se upravo sa RFZO pravi model kako bi se rešile liste čekanja.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORČIĆ

Danica Grujičić

- Organizacija se mora menjati i to poboljšanje će omogućiti da se liste čekanja postepeno smanje - rekla je ona.

Govoreći o situaciji sa kovidom, rekla da zatvaranje kovid bolnice u Batajnici zavisi od epidemijske situacije.

- Ako se nastavi trend smanjenja oboljevanja od kovida moguće je da će za mesec dana biti zatvorena ta bolnica. Kada se bude renovirala Neurohirurška klinika, sve sale će biti zatvorene i zato se mora naći alternativa - rekla je Grujičić i dodala da bi deo mogao preći u Batajnicu.

Otkrila je da je ministarstvo predložilo da u perspektivi kovid bolnice postanu kapaciteti za različite vrste palijativnog zbrinjavanja. S obzirom da je broj pacijenata od kovida mali, planirano je da svaka bolnica ima po dve izolacione sobe za novootkrivene slučajeve koji zahtevaju intenzivnu negu.

Grujičić je rekla i da bi, pošto prođu proceduru, bivalentne vakcine protiv kovida mogle da se očekuju za oko mesec dana. Istakla je i da je preduslov za predlaganje reforme privatne zdravstvene zaštite promena zakonskih akata.

Ministarka je najavila da će radi sticanja uvida obići sve domove zdravlja u Srbiji kako bi videla probleme. Poručila da će ta reforma podrazumevati bolju dostupnost zdravene zaštite.

 

 

 

Ostavite komentar