Priče > Društvo

Možda jeste JEFTINO, ali je STRAŠNO OPASNO: Loženje OTPADNOG ULJA izaziva RAK

Ovaj vid grejanja jeste jedan od jeftinijih, ali je veoma opasan

Autor: Katarina Milanović

24/10/2022 > 08:12

podeli vest:

Možda jeste JEFTINO, ali je STRAŠNO OPASNO: Loženje OTPADNOG ULJA izaziva RAK
Foto: Shutterstock


U poslednjih nekoliko nedelja glavna tema u Srbiji je kako se što jeftinije grejati tokom predstojeće zime, za koju kažu da će biti veoma teška.

Zbog sve češćeg pominjanja restrikcija i vrtoglavog rasta cene energenata, građani Srbije okreću se alternativnim metodama uz pomoć kojih planiraju da greju svoje domove u najhladnijim mesecima godine. Tako se ponovo povela polemikao o grejanju na otpadna ulja, a na oglasima se sve češće mogu pronaći gorionici čija se cena kreće oko 350 evra, mada se mogu pronaći i za manje novca.

Iako ovaj vid grejanja jeste jedan od jeftinijih, on može biti i veoma opasan!

Domaći stručnjaci apeluju na građane da ne koriste stara ulja za grejanje, jer je to veoma opasno po njihovo i zdravlje njihovih ukućana. Loženjem otpadnog ulja u vazduh se ispuštaju kancerogeni gasovi koji mogu naštetiti svima u okruženju, a u najgorim slučajevima mogu izazvati i kancer nervnih završetaka.

Na ovu priču upozorila je Ekostraža, koja je na društvenim mrežama objavila ovaj veliki problem.

- Ovo je pištolj, a neki autoserviser će im prodati metke. Država koja dozvoljava ovu tehnologiju loženja može biti samo maćeha sopstvenom narodu - napisali su oni ispod objave.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

 

Profesor na Katedri za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine dr Božo Dalmacija upozorava da otpadno ulje nikako ne bi smelo da se loži.

Foto: Shutterstock

 

- Pogotovo su opasna ulja iz trafostanica, jer ona sadrže piralen. On je izrazito toksičan i kancerogen. Ni ulja iz automobila nikako nisu predviđena za loženje. Nikako ne bi smela da se spaljuju, jer u suprotnom kod ljudi koji su često izloženi tim isparavanjima može doći do pojave kancera nervnih završetaka, leukemije i još mnogo ozbiljnih zdravstvenih problema. Naravno, može doći i do smrti, jer su ovo kao što svi znaju smrtonosne bolesti - kaže on za naš portal.

U opasnosti nisu samo ukućani u čijem se domu lože otpadna ulja, već i komšiluk i svi koji se zateknu u blizini.

- Ako sagorevate takvu vrstu ulja, isparenja će otići u stmosferu i doći će do velikog zagađenja vazduha - napominje naš sagovornik.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar