Priče > Čuvarkuća

Nema struje, NEMA BRIGE: Ovo grejno telo NAPRAVITE SAMI za 6 minuta i 1.374 dinara

Grejač koji su smislili Austrijanci je multifunkcionalna spravica, koja se može lako napraviti u nekoliko koraka i malo ulaganja

Izvor: K1info

Autor: K1info

04/10/2022 > 10:27

podeli vest:

Nema struje, NEMA BRIGE: Ovo grejno telo NAPRAVITE SAMI za 6 minuta i 1.374 dinara
Foto: Youtube PrintScreen


Ekonomska kriza je u punom jeku, rusko-ukrajiski rat, suše koje su prethodile, česte poplave, doprineli su da je hrane sve manje, pojedinih namirnica u rafovima nema, a i energenti su u manjku. U Srbiji uglja nema, uvozićemo ga čak iz Indonezije. Drva su sve skuplja.

Jesen je zvanično stigla, temperature su znatno niže, ali nam zima, sneg i hladno vreme tek predstoje. Da li ćemo se i kako ugrejati, to ćemo tek da vidimo.

U skladu sa novonastalom situacijom većina zemalja uvela je mere štednje. Kreativci iz Austrije dosetili su se neobičnog načina da se ugreju.

Zapravo, reč je o grejaču za čaj. On služi za zagrevanje toplih napitaka, za grejanje i ukrašavanje prostorija, a može se držati i grejati vas napolju.

Grejač se sastoji od dve glinene saksije. Manja je smeštena unutar veće, a prazan prostor između njih omogućava toplom vazduhu da cirkuliše prilikom osobađanja toplote sveća, koju glina zadržava i ispušta napolje. Temperatura koju ovaj grejač može da dostigne je od 50° до 70° C.

Naša sagovornica koja trenutno boravi u gradu Ebenaze u Austriji, za K1 portal kaže:

- Neverovatno je koliko se Austrijanci pridržavaju mera štednje. Mi smo smešteni u zgradi u kojoj svaki stan ima svoj kotao na gas i svoj dimnjak. Napolju je užasno hladno, a u stanu je još gore, ali samo iz našeg dimnjaka kulja dim, apsolutno niko još ne pali grejanje.

- Grejač za čaj je ovde postao pravi hit, čak i na društvenim mrežama. Stanovnici grada samo kupuju saksije i prave ga. Oni su ubeđeni da će se sa njim ugrejati - kaže naša sagovornica.

Prednost ovog grejača je što se lako se pravi. Potrebne su vam dve glinene saksije i podmetači, navojna šipka, 4 matice i podloške i 4 sveće, a ceo proces traje oko 6 minuta!

Evo kako da sami napravite svoj grejač u 5 koraka

1. PRIPREMITE PODMETAČE ZA SAKSIJE

Nađite podmetač, koji ima isti ili veći prečnik od saksija koje ćete koristiti prilikom pravljenja grejača. Potrebno je da je on bude dovoljno velik da na njega mogu da stanu sveće. Označite centar podmetača i izbušite ga bušilicom. Kako bi sprečili pucanje gline, deo koji ćete bušiti prelepite molerskom trakom. Prečnik rupe treba da odgovara navojnoj šipci.

2. PRIČVRSTITE NAVOJNU ŠIPKU

Navojna šipka treba da bude visine vaše najveće glinene saksije plus dodatnih 10 centimetara. Uvucite šipku kroz izbušenu rupu i odgovarajućim ključem zategnite maticu. Maticu postavite tako da šipka malo viri preko nje. Važno je da šipka bude čvrsto pričvršćena za glineni podmetač.

3. PRIČVRSTITE UNUTRAŠNJU SAKSIJU

Postavite podmetač ispred sebe sa šipkom okrenutom nagore, pa pričvrstite maticu, tako da bude na odgovarajućoj visini za unutrašnju saksiju i na dovoljnoj udaljenosti od podmetača.

4. PRIČVRSTITE SPOLJNU SAKSIJU

Kada ste pričvrstili manju, na navojnu šipku postavite i veću saksiju. Postupak je isti kao i u prethodnom koraku.

5. ZAŠRAFITE GREJAČ

Posle postavljanja veće saksije dobro pričvrstite celu konstrukciju. Na spoljašnju saksiju stavite preostali podmetač.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Za izradu ovog grejača potrebno je nekoliko minuta, a što se tiče cene, može se reći da je i prilično jeftin. Kada uzmemo u obzir da u gvožđari jedna matica košta 5 dinara, a podloška 4 dinara, za 8 komada potrebno je 34 dinara. Cena navojne šipke je 150 dinara.

Cena glinene saksije varira u zavisnosti od veličine, pa ona čiji je prečnik 25 cm košta je 280 dinara, a manjoj 210 dinara.

Foto: Printscreen/TikTok

 

Pakovanje malih sveća od 10 komada u kineskim robnim kućama košta oko 150 dinara. Zapravo, potrebno je četiri sveće, ali višak može da se iskoristi drugi put.

Sve u svemu, cena konstrukcije iznosi 1374 dinara (ovo je cena koju smo mi dobili, grejač može biti skuplji ili jeftiniji u zavisnosti od toga gde je materijal kupljen), što i nije mnogo, ako se uzme u obzir, koje sve funkcije ovaj grejač ima. A što je najvažnije, štedimo.

Ostaje nam samo da probamo i proverimo da li se zaista možemo ugrejati uz pomoć ove genijalne spravice. 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Gundjalica

Ovo je toliko stara fora, znam je odavno. Sistem je jednostavan i funkcionise, ali svakako da ne moze zagrejati prostoriju

02.11.2022 09:14