Vesti > Beograd

Ako ZAFALI GASA prelazimo na MAZUT - bez brige, STANOVI u BEOGRADU biće TOPLI

Grad Beograd je pripremio dovoljno energenata za ovu sezonu, obećavaju u Gradu

Izvor: K1info/Tanjug

04/10/2022 > 22:16

podeli vest:

Ako ZAFALI GASA prelazimo na MAZUT - bez brige, STANOVI u BEOGRADU biće TOPLI
Foto: Freepik.com


Građani ne treba da brinu jer će stanovi biti topli, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je pripremio dovoljno energenata za ovu grejnu sezonu, a sistem je potpuno spreman.

Grejanje se može pustiti kada prosečna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni, saopštio je Sekratrijat za informisanje grada Beograda.

Kako kaže, temperatura u stanovima neće se smanjivati.

- Prema odluci Skupštine grada temperatura ostaje 20 stepeni, plus minus jedan stepen, i grejaćemo dok god bude bilo potrebe. Mi pratimo vremensku prognozu i u stalnoj smo komunikaciji sa našim Hidrometeorološkim zavodom svake godine, a ove posebno jer je borba za energente u čitavom svetu, a istovremeno se borimo za što veću uštedu kada su u pitanju naši sistemi - rekao je Nikodijević.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

On je dodao da bi bilo dobro da se građani ponašaju racionalno, ali je i istakao da gradske vlasti neće dozvoliti da stanovi budu hladniji nego što su bili prethodnih godina, jer bi to bilo opterećenje pre svega za EPS.

- Mi ćemo se kao Grad Beograd truditi da sačuvamo elektroenergetsku stabilnost čitave Srbije tako što će stanovi biti topli - rekao je predsednik gradskog parlamenta.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić počeo sa nabavkom energenata kada niko o tome nije ni pričao.

- Zato mi imamo dovoljno zaliha i u Banatskom dvoru, i u Mađarskoj, a JKP „Beogradske elektrane“ su sklopile ugovor sa Srbijagasom što znači da mi imamo zagarantovanu količinu gasa. U slučaju da ne bude redovna isporuka gasa, što je malo verovatno, mi smo kao odgovorni ljudi spremili i alternativu, a to je mazut. U ovom trenutku imamo 37.000 tona mazuta što je iznad zakonskog minimuma - naveo je Nikodijević.

 

 

 

Ostavite komentar