Priče > Čuvarkuća

Grejanje tokom CELOG DANA ili po POTREBI - šta nam je ISPLATIVIJE?

Stručnjaci savetuju korišćenje tajmera

Izvor: K1info

17/10/2022 > 07:05

podeli vest:

Grejanje tokom CELOG DANA ili po POTREBI - šta nam je ISPLATIVIJE?
Foto: Pixabay.com


Već nedeljama je u Srbiji glavna tema ušteda struje tokom predstojeće zime, a pitanje koje sve muči je da li ćemo se smrzavati i kako da uštedimo na računima za grejanje.

Ako izuzmemo ovaj vikend i tople dane, zima jeste počela da "kuca na vrata" i građane muči i večita dilema da li centralno grejanje uključivati samo po potrebi ili je jeftinije držati ga ceo dan upaljeno na nižoj temperaturi, ukoliko niste korisnici usluga gradske toplane.

Na pitanje "da li, ako ceo dan lagano radi ovaj vid grejanja, štedimo novac" i dalje nema jedinstvenog i pravog odgovora, ali važno je znati da pojedini stručnjaci kažu da je to - samo mit!

Ukoliko se odlučite za varijantu da grejanje držite uključenim tokom celog dana, vaš kotao će non- stop da radi kako bi održao zadatu temperaturu. Dakle, energija će se trošiti tokom celog dana.

Sa druge strane, ako grejanje palite po potrebi, ako je dom hladniji, biće vam potrebno više energije da ga zagrejete kada dođete kući i uključite grejanje.

Stručnjaci savetuju korišćenje tajmera. To omogućuje da se grejanje uključuje i isključuje kada vam najviše treba i ne morate brinuti hoćete li da zaboravite da ga isključite.

Međutim, savetuju oni, najvažnija stvar je otkriti gde toplina izlazi iz vašeg doma. Ako je stan dobro izolovan, potrošićete manje energije, bez obzira na to da li ostavljate da grejanje radi ceo dan ili koristite tajmer.

 

 

 

Ostavite komentar