Priče > Društvo

APEL nevladinih organizacija: U školama mora da se SLOBODNO GOVORI O SEKSU

U Srbiji ne postoji predmet koji bi se bavio seksualnim obrazovanjem

Izvor: K1info/Tanjug

08/10/2022 > 14:37

podeli vest:

APEL nevladinih organizacija: U školama mora da se SLOBODNO GOVORI O SEKSU
Foto: Pixabay.com


Grupa nevladinih organizacija, aktivista, psihologa, sociologa, pedagoga saopštila je da u Srbiji ne postoji predmet koji bi se bavio seksualnim obrazovanjem, navodeći da se protive da se prosvetna pitanja uređuju na "Svenarodnom molebanu za svetinju braka i porodice".

Kaže se i da u Republici Srbiji ne postoji predmet koji bi se bavio seksualnim razvitkom ljudske jedinke, takav da zahvati kako njene biološke osnove tako i društvene aspekte ljudske polnosti.

Foto: Pixabay.com

 

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na "biološki smisao adolescencije".

Ministarstvo navodi da je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

 

INICIJATIVA

Apel su, između ostalih, potpisali organizacije: Centar E8, Mame su zakon, Alternativni centar za devojke, Centar za ženske studije, Rekonstrukcija Ženski Fond, BeFem, Projekat Pričajmo o tome,Centar za biopolitičku edukaciju, Ne davimo Beograd, Atina, Centar modernih veština, Građanske inicijative...

 

 

 

 

Ostavite komentar