Priče > Društvo

ELIMINIŠI SMRDIBUBU - osim što NERVIRAJU i smrde, prave štetu na STOTINE MILIONA evra

Iako ove štetočine nisu opasne po ljude, građani se svakog leta žale da od njih više ne može "da se živi"

Izvor: K1info/rts.rs

09/10/2022 > 18:11

podeli vest:

ELIMINIŠI SMRDIBUBU - osim što NERVIRAJU i smrde, prave štetu na STOTINE MILIONA evra
Foto: Pixabay.com


U zemljama Evrope šteta koju svake godine izazivaju smrdibube meri se u stotinama miliona evra!

Ima ih svuda: i u baštama, u kućama i stanovima. Napadaju voće i povrće, ali ima ih i na opranom vešu. Osim što haotično lete, prave štetu na jesenjim plodovima.

Iako ove štetočine nisu opasne po ljude, građani se svakog leta žale da od njih više ne može "da se živi".

Željko Tomanović sa Biološkog fakulteta objašnjava da se to zato što se smrdibube šire nekontrolisano.

- One ne izazivaju nikakav problem kod ljudi - ne bodu ljude, nemaju nikakvog uticaja na nas i naše zdravlje. Smrdibube na ovim prostorima oduvek žive, ali sada imamo i dve invazivne vrste: mramorasta azijska i etiopska. One su kod nas došle pre petnaestak godina, nemaju prirodnih neprijatelja i šire se nekontrolisano - objašnjava on.

Tomanović dodaje da smrdibube napadaju na stotine različitih biljaka.

- Mogu da oštete plodove koje je onda teško prodati i prave veliku štetu u voćnjacima i povrtnjacima.  Insekti ne vole jake mirise, tako da postoje registrovani preparati kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi, ali što se tiče njihovog tretiranja nekim hemikalijama protiv drugih insekata, mislim da to nema nikakvog efekta. Hrana koja je bila u kontaktu sa smrdibubama nije opasna po ljude, ne mogu da izazovu ni alergijske reakcije. One su vam u kući da svaki dan prskate, pitanje je i da li ima registrovanih preparata za njih. Spas je mreža, treba ih izbacivati i imati strpljenja - kaže on.

 

 

Zbog toga su u mnogim evropskim zemljama počeli da uvoze njihove prirodne neprijatelje, pa su tako u Italiji već rašireni neki paraziti koji napadaju njihova legla.

- Već su nađeni u Sloveniji, treba malo vremena da stignu do nas - rekao je on.

Krajem jeseni ih više primećujemo jer ne vole zimu i pokušavaju da se sklone u tople domove.

Sličan primer je sa puževima golaćima koji su ovde oduvek živeli i predstavljali sezonsku napast i štetočinu, ali je pre 20 godina u Srbiju stiglo nekoliko invazivnih vrsta, poput velikog crvenog golaća sa Iberijskog poluostrva.

 

 

Ostavite komentar