Priče > Društvo

RODITELJI, budite OPREZNI! ROTA VIRUS nije naivan, ovo su SIMPTOMI, a evo kada dete treba da ODVEDETE KOD LEKARA

Rota virus pripada RNK virusima i radi se o jednom virusu kojii razvija gastrointenstilane tegobe, a simptomi mogu da traju do 6 dana

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

27/05/2024 > 13:00

podeli vest:

RODITELJI, budite OPREZNI! ROTA VIRUS nije naivan, ovo su SIMPTOMI, a evo kada dete treba da ODVEDETE KOD LEKARA
Foto: K1info


Ne postoji dete u svetu koje se do svoje pete godine nije zaraziilo Rota virusom. Infekciju prati visoka temperatura, teška dijareja, a simptomi mogu da potraju i do šest dana.

Da li se može izbeći infekcija? Kako se prenosi i kako se leči, u emisiji "Uranaka" na televiziji K1 - Drago Jovanović razgovarao je sa dr Marinom Petrović.

- Rota virus pripada RNK virusima i radi se o jednom virusu kojii razvija gastrointenstilane tegobe. Nije jedinii koji izazvia te simptome, ali je karatkističan po nekim drugim svojiim reakcijama. Razliguje ga to što siimptomi počinju naglo, visokom temperaturom, povraćanjem, velikim brojem. Nakon 10 do 12 sati javljaju se retke stolice koje se povećavaju  iz sata u sat. Kartakteristično je za malu odojčad i za decu do prve godine života. Već u prvim satima od pojave simptoma može da dovede do dehidratacije odnosno da dovode do hipobolemijskog šoka - rekla je doktorka i dodala: 

Foto: Pexels.com

 

- Ono što je preporuka za druge viruse, da treba započeti terapiju kod kuće i sačekati dan ili dva, kod Rota virusa to ne važi. Javljanje lekaru nam diktira uzrast deteta. Za odojče do šest meseci ćemo odmah dati preporuku roditelja da pozovu lekara - zaključuje ona. 

Saveti lekara roditeljima dok su sa detetom još kod kuće

Prvo što lekar preporučuje je da detetu date probiotik. Zatim možete započeti oralnu rehidrataciju raznim sredstvima koje možete kupiti u apoteci.

- Ukoliko je dete starije od godinu dana, možete pokušati da korigujete stepen dehidratacije, odnosno da ne dođe do većeg stepena i da to ne zahteva hospitalizaciju i intravensku rehidrataciju u bolničkim uslovima. Retke stolice mogu trajati i do osam dana, jer virus napada ćelije digestivnog trakta i vrši njihovu destrukciju, a zajedno s njima se eliminiše putem te retke stolice - kaže doktorka i dodaje: 

- Preporučujemo roditeljima da u prvih nekoliko dana ne zaustavljaju kod deteta retke stolice i ne daju preparate, odnosno lekove za zaustavljanje, jer je to jedini način eliminacije virusa iz organizma. Crevni epitel se regeneriše kroz pet do šest dana, tako da ne ostavlja trajne posledice. Sluznica se regeneriše, a probiotik nam pomaže da zaštitimo tu dobru mikrobiotu u crevima, koja je negde osnova za naš odbrambeni mehanizam od možda i nekih najtežih bolesti - detaljno objašnjava dr Marina Petrović. 

Foto: Pexels.com

 

Preporuka ishrane kod Rota virusa

Ishrana je i kod zdravih jedan od najvažnijih segmenata. Evo šta se preporučuje kada je u pitanju ovaj virus. 

Ukoliko se radi o odojčetu odnosno detetu koje doji, savet je da se beba što češće doji i davati. Ukoliko je reč o starijem detetu, savet je da šest sati od oralne rehidracije mu date neki prvi obrok, koji ne sme da bude težak. Čaj ili supa, ali nikako ga ne stavljati na neke restriktivne dijete da ne jede ništa.

Da li odrasli mogu da se zaraze Rota virusom?

Mogu, naravno. Posebno ako se ne sprovodi higijena nakon što presvlačite dete koje je obolelo od ovog virusa ili mu pomažete prilikom odlaska u toalet. Kod odraslih simtomi nisu tako dramatični, možemo imati retke stolice, povraćanje, ali kratko traju i ne u tolikom broju.

Preventiva

- Vakcina protiv Rota virusa odavno je uvrštena u obavezan vid vakcinacije. Međutim, u našoj državi to još uvek nije slučaj, već se daje na nivou preporuke. Savetujemo našim pacijentima da vakcinišu svoje mališane od drugog do šestog meseca, jer postoje vakcine koje se primenjuju u dve ili tri doze. Stoga je važno započeti imunizaciju već od drugog meseca kako bi se završila do šestog meseca - zaključila je dr Marina Petrović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Ostavite komentar