Priče > Biznis

CILJ EXPA 2027 - da SVET dođe na JEDNO MESTO! Borovčanin otkrio kako teku pripreme za NAJEKSKLUZIVNIJU IZLOŽBU u Srbiji

On je rekao da sve mora da bude gotovo do kraja 2026. kada će početi opremanje paviljona

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

17/06/2024 > 10:01

podeli vest:

CILJ EXPA 2027 - da SVET dođe na JEDNO MESTO! Borovčanin otkrio kako teku pripreme za NAJEKSKLUZIVNIJU IZLOŽBU u Srbiji
Foto: Youtube PrintScreen/Prva/Tanjug/STR


Direktor preduzeća "Expo 2027" Dušan Borovčanin izjavio je danas da je cilj Expa 2027 da svet dođe na jedno mesto, da će Srbija 2027. biti centar sveta i da će tada ugostiti više od 120 zemalja.

On je za RTS rekao da je taj projekat veliki izazov, a da je raditi na njemu velika privilegija.

- Pre tri nedelje bio je ovde prvi čoveka Međunarodnog biroa za izložbe. To je međuvladina organizacija u okviru koja se održava ova ideja. On je impresioniran onim što je video ovde i potvrdio ono što smo i mi donekle znali, a to je da vlada zaista veliko interesovanje za Beograd, koji je grad domaćin 2027. godine - rekao je Borovčanin.

Foto: Tanjug/STR

 

Prema njegovim rečima, ono što je veoma važno za ovaj projekat, jeste da smo se po prvi put odvažili da se kandidujemo, i pobedili u jednom od najkompetitivnijih takmičenja kada su u pitanju specijalizovane izložbe, a onda sami sebi postavili tako visoke ciljeve sa pravom da ovu šansu iskoristimo na pravi način.

Pripreme moraju biti gotove do 2026.

On je rekao da sve mora da bude gotovo do kraja 2026. kada će početi opremanje paviljona, za koje kaže da su kao privremene zgrade.

- Jedan paviljon je od hiljadu kvadrata u osnovi, to je kao nekih pet, šest, deset velikih stanova i devet metara u visinu, kao otprilike tri sprata, neke uobičajene visine. Zemlje se trude da se na što bolji način predstave na izložbama. I ono što je za naše ljude važno je da imate ceo svet pod nogama - uporedio je Borovčanin.

Foto: Tanjug/STR

 

Kako je rekao svako od nas neće imati priliku da obiđe svaku zemlju sveta.

- Ovde ćemo za tri meseca imati priliku da se upoznamo sa onim što je najvažnije i što predstavlja i kulturu, i tradiciju, i istoriju tih zemalja. Ali ne samo to, nego da možda čujemo i neko predavanje - rekao je Borovčanin.

Objašnjava da svaki Expo ima zadatu temu na koju svaka zemlja članica, odnosno učesnica, treba da odgovori. Dodaje da ne znamo kako će 2027. godine svet izgledati.

- Bile su krize i decenijama iza nas i postoje primeri izložbi kada se svet skupio na jednom mestu i kada su kroz razgovore, kroz zajedničku komunikaciju nalazili načine kako da nastave dalje - podseća on.

Borovčanin ističe i da je poziv na akciju formulisan kroz slogan "Igraj ili igra za čovečanstvo", jer je igra nešto što spaja, što nas ujedinjuje.

Foto: Tanjug/STR

 

- Kada smo mali ne moramo ni da govorimo istim jezikom. Ne treba niko ni da nas uči. Mi smo dovoljno sposobni da se igramo, da komuniciramo. Igra kao sastavni element i sporta i muzike ima moć da ujedini, čak i da leči. Ali ono što se recimo često zaboravlja to je da je ona sastavni deo jednog kreativnog načina razmišljanja. Igra je vrlo često u osnovi i naučnih inovacija. I u tom smislu naša tema je podeljena, mi smo to nazvali Moć igre - ističe Borovčanin.

Dodaje da je tema Expa podeljena na tri stuba, jedan je moć igre - ostavljen je zemljama koje su tehnološki i naučni veoma napredne i mogu da predstave svoje inovacije na Expu, a sa druge strane igra kao sastavni deo sporta i muzike - služi da zemlje predstave identitet, tradiciju i kulturu. Na pitanje da li će Srbija imati nešto specifično poput Ajfelove kule, Borovčanin kaže da ćemo imati jedan novi deo grada koji se razvija.

- Mislim da je u tom kontekstu možda Lisabon 1998. najpribližniji Expu u Beogradu, ali ja sam siguran da ćemo mi daleko prevazići Lisabon iz 1998. Dakle, to je čitav jedan novi deo grada koji se razvija. Naravno, tu će biti i novi Beogradski sajam, jedna muzejska četvrt, pored toga i nacionalni stadion, rezidencijalni kompleks, odnosno nacionalni paviljon Srbije - zaključio je Borovčanin.

Ostavite komentar