Vesti > Politika

Vučević: Pristupne perspektive glavno pitanje za zemlje ZB!

On je istakao da je za Srbija najteža tema vezana za pokrajinu Kosovo i Metohija

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

17/06/2024 > 20:51

podeli vest:

Vučević: Pristupne perspektive glavno pitanje za zemlje ZB!
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Premijer Srbije Miloš Vučević ocenio je danas u Atini da Evropa nije zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana i istovremeno poručio da je članstvo Srbije u EU strateški cilj, kao i da će se nastaviti reforme koje bi, kako kaže, trebalo da budu podržane i konkretnim merama.

Vučević je na panelu "Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?", u okviru Međunarodne konferencije "Mir i održiv razvoj" ocenio da je naziv panela upravo glavno pitanje i za sve zemlje Zapadnog Balkana.Kako je dodao, suština tog pitanja ili odgovora leži u činjenici da je svima dosta "prazne priče", kao i da su se ljudi zasitili očekivanja, ali je istovremeno poručio je vreme da se Zapadni Balkan ohrabri i da Evropa da jasan signal.

"Moramo dobiti konkretan signal iz Brisela", poručio je Vučević uz podsećanje da su se mogu čuti različita mišljenja od donosilaca odluka iz evropskih zemalja.

Vučević je istakao i da Srbija u potpunosti podržava evropski put Zapadnog Balkana I podsetio da je naša država aktivna na različitim nivoima kada je reč o regionalnoj saradnji, ali i saradnji sa EU.

U tom smislu je podsetio na Berlinski proces, Brdo Brioni, Otvoreni Balkan koji je, ističe, pokazao da zemlje u regionu imaju svest o neophodnoj saradnji na regionalnom nivou.

On je istakao da je za Srbija najteža tema vezana za pokrajinu Kosovo i Metohija, dodajući da bi kroz dijalog i iskustvo institucija EU moglo da se bude bliže pomirenju na terenu.

Ostavite komentar