Priče > Društvo

Roditelji, ODREŠITE KESU: Na kraju će u Srbiji studirati samo oni koji su PUNI KAO BROD

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavio je poskupljenje cena smeštaja i ishrane studenata

Izvor: K1info/Tanjug

03/10/2022 > 14:50

podeli vest:

Roditelji, ODREŠITE KESU: Na kraju će u Srbiji studirati samo oni koji su PUNI KAO BROD
Foto: Tanjug/Nebojša Raus


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je potrebno da se povećaju cene studentskog života.

- To je svakako pitanje pre svega za direktore studentskih cenatara. Imajući u vidu poremećaje na tržištu, doneli smo odluku da je potrebno da deo po deo povećaju cene studenskog života u smislu smeštaja, u zavisnosti od kategorije, ali takođe i ishrane -  rekao je ministar novinarima na Fakultetu političkih nauka posle obeležavanja početka akademske godine.

Ružić je objasnio da takvu situaciju nameću nove okolnosti.

- Ako vam kažem da je ishrana 260 dinara dnevno, a tu govorimo o doručku, ručku i večeri, onda vam je jasno da je samo važno videti po kom modelu se to radi, kolika je participacija države, a kolika roditelja, odnosno studenata. Participacija države je više od 80 odsto i takav model mislim da ne postoji u velikom broju razvijenih zemalja - kazao je Ružić.

On je dodao da su i stanovi i takozvane studenske sobe u privatnom smeštaju mnogo poskupele i da je veće interesovanje studenata za smeštaj u studenstkim domovima.

- Beogradski studenstki centar sa svim domovima koje ima, poseduje kapacitet od 10.500 mesta. Sagledavamo mogućnosti i načine da to proširimo preko već registovanih i licenciranih domova učenika srednjih škola, ako to bude moguće - istakao je Ružić.

Da li će se akademska godina odvijati neometano, ako se uzme u obzir najavljena energetska kriza, Ružić je rekao da je obrazovni sistem jedan od najsenzitivnijih u našoj državi i da smatra da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema. 

 

 

 

Ostavite komentar